Доступність посилання

ТОП новини

У Нідерландах зробили крок до ухвалення закону про часткову заборону закривати обличчя


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Нижня палата парламенту Нідерландів схвалила законопроект, що передбачає обмежену заборону закривати обличчя у громадських місцях. Тепер документ іде на розгляд верхньої палати.

Уряд Нідерландів наголошує, що ця його законодавча ініціатива нейтральна з погляду релігії. Як мовилося в урядовій заяві з цього приводу, кожен має право вдягатися на власний розсуд, і ця свобода обмежується тільки у випадках, коли бачити одне одного важливо, зокрема, при наданні послуг чи з міркувань безпеки.

В разі ухвалення закон буде стосуватися не тільки жіночого вбрання за суворими версіями ісламу, що вимагають закривати обличчя, а й інших випадків закривання обличчя. Часткова заборона має діяти у громадському транспорті, в закладах освіти й охорони здоров’я і в урядових установах.

Під заборону не потраплять захисні маски, що вдягаються під час роботи, керування транспортними засобами чи занять спортом, або маски під час святкових і культурних заходів, але так само буде незаконним перебувати у визначених законом місцях у лижній масці чи закритому мотоциклетному шоломі. Порушення заборони має каратися штрафом, що може перевищити 400 євро.

Ухвалення такого закону домагалися послідовно кілька урядів Нідерландів. Нинішня версія документу м’якша, ніж були попередні.

За оцінками, в Нідерландах суворих ісламських вимог закривати обличчя дотримуються лише кілька сотень жінок.

Схожі, але суворіші заборони закривати обличчя у громадських місцях, що стосуються не тільки ісламського вбрання, попередніми роками вже запровадили у Франції, Бельгії і в кількох кантонах Швейцарії, плани ухвалити такі заходи мають іще кілька європейських країн. Європейський суд із прав людини визнав законною заборону, що діє у Франції, відхиливши твердження, що вона обмежує релігійну свободу.

XS
SM
MD
LG