Доступність посилання

ТОП новини

Український екстремал Сергій Гордієнко вперше дістався острова Зміїного на весловому човні й повернувся додому


Сергій Гордієнко, архівне фото
Сергій Гордієнко, архівне фото

Український мандрівник-екстремал Сергій Гордієнко завершив експедицію «Борисфен – острів Зміїний» на каяку (легкому одномісному човні з веслами) і повернувся до Дніпра, де мешкає.

Як повідомив Сергій Гордієнко, експедиція з міста Дніпра річкою Дніпром аж до Чорного моря і назад тривала чотири місяці й завершилась на 4 дні раніше, ніж планувалось. Загалом подорожувальник пройшов на каяку 2,5 тисячі кілометрів. Як розповів мандрівник, за час подорожі він пережив 8 штормів.

«Це не Атлантика і не Середземне море, проте Чорне море і прилеглі акваторії дуже незвичайні, досить небезпечні і складні. Наприклад, коли я перетинав Каховське водосховище, було вісім штормів. Три з них смертельні для деяких рибалок. Чотири рази я перекинувся. Одна з тем, яку я вивчав в подорож, – це прибійні зони», – сказав екстремал.

Як розповів Гордієнко, він досяг знакової точки маршруту – острова Зміїний, – все ж отримавши дозвіл військових. Раніше повідомлялось, що з продовженням мандрівки виникли труднощі через те, що на Зміїному дислокуються українські військові підрозділи.

«Зараз острів Зміїний перебуває в юрисдикції Військово-морського флоту України. Мені було дозволено пройти на 10–15 кілометрів. Потім майже добу перебував в морі. Перед початком шторму встиг висадитися на Кінбурнську косу», – сказав він.

За словами Гордієнка, ця експедиція була підготовчим етапом до проекту «Середземне море – Атлантика».

29 липня з міста Дніпра по Дніпру до Чорного моря, а далі до острова Зміїний вирушив 58-річний український мандрівник-екстремал Сергій Гордієнко. Він задумав здійснити перше у світі плавання за цим маршрутом на каяку – одномісному малогабаритному легкому човні. Упродовж експедиції, казав тоді Гордієнко, він працюватиме над дослідженням психології виживання людини в екстремальних умовах.

Сергій Гордієнко – професійний мандрівник, фахівець із екстремального одиночного виживання. 2013 року він завершив дворічну одиночну експедицію «Східна Європа: Азов – басейн Північного Льодовитого океану – Азов», у перебігу якої здолав майже 7 тисяч кілометрів.

Гордієнко двічі досягав Північного полюса й першим в історії України встановив там Державний прапор. На його рахунку участь у великій кількості знакових експедицій та подорожей. Зокрема, у 1996–1997 роках він був одним з учасників Першої наукової української експедиції до Антарктиди, а в 2013 році самотужки здійснив трансчорноморський автономний перехід на човні типу каяк.

XS
SM
MD
LG