Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії: стрільбами біля Криму Київ хоче домогтися «твердої реакції» Москви


Марія Захарова
Марія Захарова

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що плановані владою України ракетні стрільби біля анексованого Криму є «провокацією», спрямованою на отримання «твердої реакції» від Москви.

«Цю тему Київ постійно підігріває, тримає на плаву. Те, що було днями, – це пряма провокація, і її розрахунок був у тому, щоб дочекатися твердої реакції з боку Росії», – заявила речниця МЗС Росії Марія Захарова. Вона не уточнила, про яку саме реакцію йдеться.

Росія вимагала від України скасувати плановані на 1–2 грудня ракетні випробування. 25 листопада на офіційному сайті «Росавіації» з’явилася заява зі звинуваченням України в ухваленні рішення «в односторонньому порядку» провести ракетні стрільби в районі Чорного моря поблизу Криму, де «здійснюються польоти цивільних і державних повітряних суден».

Українська влада ці заяви відкинула. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов у відповідь на заяву «Росавіації» про нібито «порушення українською стороною російського повітряного простору під час випробувань ракетної зброї» заявив, що, відповідно до усіх міжнародних угод, суверенний повітряний простір Росії в Чорному морі закінчується посередині Керченської протоки.

30 листопада видання «Дзеркало тижня. Україна» з посиланням на свої джерела в Міноборони України повідомило, що російська сторона пригрозила збивати українські ракети під час випробувань і завдати удару по українських пускових установках. Офіційно цю інформацію наразі не підтверджували.

XS
SM
MD
LG