Доступність посилання

ТОП новини

Росія розкритикувала нові українські обмеження для авіаруху поблизу Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Російське федеральне агентство повітряного транспорту, відоме також як «Росавіація», назвало нові українські обмеження для повітряного руху в українському повітряному просторі неподалік берегів Криму «черговою незбагненною спробою «влізти» в суверенний повітряний простір Росії».

Як кажуть у «Росавіації», Україна, оголошуючи нові небезпечні для польотів зони над Чорним морем у своєму міжнародно визнаному повітряному просторі, якого не визнає Москва, «на порушення вимог Міжнародної організації цивільної авіації (ІКАО) не узгодила свої дії … з Державною корпорацією організації повітряного руху в Росії».

«Політично мотивовані дії української сторони переходять за межу розумного і мають виключно провокаційний характер», – заявили в російському відомстві.

Там також заявили, що «Росавіація» «вважає за необхідне негайно поінформувати ІКАО і представників держав-членів ІКАО про той безпрецедентний виклик, який Україна зробила підвалинам міжнародної аеронавігації».

Оголошені раніше у вівторок Україною так звані «повідомлення повітроплавцям», відомі як NOTAM, передбачають оголошення небезпечними для польотів зонами частини району політної інформації Сімферополь, що охоплює більшу частину Херсонської області, Крим і довколишній простір над Чорним морем. Причини оголошення в повідомленнях не вказані.

Попередніми днями різку критику Росії викликали закриття Україною частин РПІ Сімферополь 1 і 2 грудня для проведення ракетних стрільб. Тоді Росія, яка після окупації Криму вважає РПІ Сімферополь «своїм», уже вимагала від України скасувати ці стрільби, але відповіді на свої вимоги наразі не дочекалася. Росія також порушувала це питання з представниками ІКАО, від яких відповіді теж не отримала.

ІКАО ще навесні 2014 року, після того, як Росія висунула претензії на керування повітряним рухом у районі політної інформації Сімферополь, підтвердила, що виключне право на керування рухом у ньому, як і раніше, належить тільки Україні. В ІКАО висловили занепокоєння безпекою польотів у цьому районі через те, що одночасно з Україною організацію польотів там узялася вести й окупаційна влада Росії, через що в одному й тому ж просторі з’явилася більш як одна служба обслуговування повітряного руху.

Україна як держава, відповідальна за повітряний простір над Кримом, закрила цей простір для повітряного руху і всі кримські аеропорти для цивільної авіації. Пізніше деякі маршрути над Чорним морем були знову відкриті для руху цивільної авіації. Російські авіакомпанії, всупереч забороні, продовжують літати до Криму на порушення міжнародних норм.

XS
SM
MD
LG