Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН схвалила нові санкції щодо Північної Кореї


Лідер Північної Кореї Кім Чон Ин на зустрічі з ракетниками і ядерниками, архівне фото
Лідер Північної Кореї Кім Чон Ин на зустрічі з ракетниками і ядерниками, архівне фото

Рада безпеки ООН одноголосно схвалила нові санкції щодо Північної Кореї через її ядерну і ракетну програми.

Ці санкції, зокрема, обмежують експорт із Північної Кореї вугілля і кольорових металів, долучають до санкційних списків іще 11 урядовців країни і 10 юридичних осіб, далі обмежують доступ Пхеньяна до міжнародної банківської системи, а також забороняють експорт статуй, які Північна Корея за великі гроші твердою валютою виробляє на замовлення головно африканських країн.

За оцінками, всі ці заходи мають позбавити режим у Пхеньяні понад 800 мільйонів доларів валютних надходжень щороку.

Усі запроваджені заходи не мають викликати негативних гуманітарних наслідків для цивільного населення Північної Кореї, наголошено в резолюції.

Рада безпеки рішуче засудила останні ядерні випробування в Північній Кореї, що були здійснені у вересні і викликали розробку нинішньої резолюції. Як мовиться в документі, Пхеньян не має здійснювати нових випробувань ні ядерних вибухових пристроїв, ні балістичних ракет, ні інших «провокаційних дій», а також повинен відмовитися від уже створеної ядерної зброї.

Резолюція також уперше погрожує позбавити Північну Корею деяких привілеїв у системі ООН, якщо вона не виконає вимоги документа.

Це найсуворіші наразі санкції, запроваджені проти Пхеньяна.

Попередній пакет санкцій щодо Північної Кореї через її ядерну і ракетну програми був схвалений у березні, але вони не змусили Пхеньян виконувати попередні резолюції Ради безпеки ООН, що вимагають від нього зупинити створення ядерної зброї і балістичних ракет.

XS
SM
MD
LG