Доступність посилання

ТОП новини

В МЗС підтвердили погрози з боку Росії щодо ракетних випробувань біля Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Міністерстві закордонних справ України підтвердили, що з боку Росії надходили погрози застосувати силу в разі проведення Україною ракетних навчань біля Криму.

Як сказала речниця МЗС Мар’яна Беца інтернет-виданню «Українська правда», було декілька нот і листів від МЗС і Міноборони Росії, в яких зазначалося, що заплановані навчання нібито порушують суверенітет Росії і міжнародне право, і також вказувалась готовність відповісти на ці випробування.

На уточнювальне питання вона пояснила, що в документах у контексті запланованих Україною випробувань були погрози з боку Росії про застосування сили.

Беца повідомила, що українське МЗС уже підготувало ноту з категоричним протестом і направить її російській стороні найближчим часом.

«Наша позиція – це суверенна територія України, і всі ракетні навчання і випробування проводяться виключно в межах українського законодавства та норм міжнародного права. Зокрема, вони проводяться відповідно до статей 1 і 2 Чиказької конвенції про міжнародну цивільну авіацію від 1944 року в межах сухопутних, морських та повітряних просторів під суверенітетом України», – наголосила речниця.

Крім того, вона повідомила, що МЗС України звернеться до світового співтовариства з цього приводу.

«Ми, звичайно, поінформуємо міжнародне співтовариство про такі дії російської сторони і про загрозу застосування сили проти підрозділів Збройних сил України, що перебувають на території України», – сказала Беца.

«Російська сторона своїм неприкритим погрожуванням застосування сили вчергове порушує міжнародні зобов’язання щодо територіальної цілісності, непорушності кордонів, мирного врегулювання суперечок, незастосування сили або погрози силою, зокрема, відповідно до Статуту ООН, Гельсінського прикінцевого акту ОБСЄ 1975 року, Будапештського меморандуму, Чиказької конвенції і інших міжнародних двосторонніх і багатосторонніх договорів», – заявила речниця МЗС України.

Раніше в середу видання «Дзеркало тижня. Україна» заявило з посиланням на «джерела в Міністерстві оборони України», що Міністерство оборони Росії надіслало лист військовому аташе при посольстві України в Москві з погрозами збивати українські ракети та завдати удару по українських пускових установках, якщо Україна проведе плановані ракетні стрільби в районі адмінмежі з окупованим Кримом.

Цього ж дня заступник міністра оборони Олександр Дублян заявив, що міністерство припускає можливість завдання Росією ракетного удару по українських ракетах і установках під час навчань ЗСУ над Чорним морем 1–2 грудня. Як сказав він журналістам, цю інформацію він має з направленої Росією ноти військовому аташе України при посольстві в Москві.

Київ підтвердив, що, незважаючи на погрози Росії, ці навчання в міжнародно визнаному суверенному повітряному просторі України все ж відбудуться.

Як повідомляло російське агентство «ТАСС» із посиланням на «джерело в силових структурах» Росії, російські війська протиповітряної оборони у Криму переведені на посилений режим у зв’язку з намірами України провести військові навчання в акваторії Чорного моря. За повідомленнями низки російських агентств, речник президента Росії Дмитро Пєсков не зміг підтвердити чи заперечити інформацію про те, чи доручав Володимир Путін Міністерству оборони Росії підготувати військову відповідь на можливі пуски українських ракет.

Так само, як у світі не визнали претензій Росії на володіння українським Кримом після окупації півострова, Міжнародна організація цивільної авіації ще навесні 2014 року у відповідь на претензії Росії на керування повітряним рухом над Кримом підтвердила виключне право України на організацію і керування повітряним рухом у районі політної інформації Сімферополь, що охоплює більшу частину Херсонської області, Крим і довколишній повітряний простір над Чорним морем. Росія, нехтуючи міжнародними нормами, стверджує, що повітряний простір над окупованим Кримом «належить їй».

XS
SM
MD
LG