Доступність посилання

ТОП новини

СБУ заявляє, що має дані про ознаки держзради в діях Онищенка


Олександр Онищенко
Олександр Онищенко

У Службі безпеки України заявили про початок досудового слідства щодо народного депутата України Олександра Онищенка за ознаками державної зради.

«Ми отримали фактичні дані, що свідчать про наявність в діях Онищенка окремих ознак кримінального правопорушення, передбачених статтею 111 Кримінального кодексу України – це держзрада… Щоб повідомити про підозру, необхідно зібрати достатньо даних», – заявив керівник Головного слідчого управління СБУ Григорій Остафійчук.

Він також повідомив, що отримані під час слідства факти свідчать про наявність в Онищенка паспорта громадянина Росії.

«Друге – з метою ухилення від відповідальності на території України... він погодився на співпрацю з російською владою для дестабілізації ситуації в Україні», – сказав представник СБУ.

За словами Остафійчука, Онищенко під час візиту в Росію був під наглядом російських спецслужб. За даними СБУ, він готує «масову інформаційну атаку на владу України в рамках стратегії, узгодженої з російською стороною».

Раніше в НАБУ заявили, що Онищенка підозрюють в організації схеми розкрадання коштів під час видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність із ПАТ «Укргазвидобування», в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько трьох мільярдів гривень.

Сам Онищенко заперечував свою причетність до цього і називав порушену справу тиском на нього з метою відібрати його бізнес.

У липні Верховна Рада України позбавила Онищенка депутатської недоторканності. Наприкінці липня депутат повідомив, що перебуває у Лондоні, але зазначив, що не має наміру просити там про політичний притулок. На допит НАБУ до Києва він не прибув.

Усього в рамках цього кримінального провадження затримані 12 підозрюваних. У серпні Онищенка оголосили у всеукраїнський розшук.

XS
SM
MD
LG