Доступність посилання

ТОП новини

ЄС дасть Україні ще 5 мільйонів євро для очищення колишнього заводу з переробки урану


Європейський союз планує збільшити фінансову підтримку України для очищення колишнього радянського заводу з переробки урану у Кам’янському на Дніпропетровщині. За даними представників Європейської комісії, у 2017 році на це буде виділено додатково п’ять мільйонів євро. Загалом допомога Євросоюзу Україні для поліпшення ситуації на заводі складе майже 10 мільйонів євро.

«Думаю, не варто порівнювати Чорнобиль із цим заводом, тому що причини екологічних небезпек зовсім різні. Хочу чітко зазначити на підставі наших досліджень та розробленої стратегії, що немає якоїсь безпосередньої небезпеки для людей, які живуть навколо, за межами території заводу, але нам необхідно вжити заходів безпеки для людей, які працюють на майданчику, щоб всі джерела небезпеки, які там є, були обмежені і не покидали цю зону, щоб люди, які там працюють, були краще поінформовані про ті небезпеки, з якими вони можуть стикатися, і захищені від них», – сказав, відповідаючи на питання Радіо Свобода, представник Європейської комісії, колишній голова підрозділу з безпеки атомної енергетики Єврокомісії Адріаан ван дер Меер.

«Нам необхідно працювати і з приватними компаніями, які там розташовані, з громадянами, місцевою владою, а також, сподіваюся, з усіма партнерами. Ми підрахували, що для реалізації найбільш термінових невідкладних заходів необхідно буде приблизно 25 мільйонів євро. А вся реабілітація майданчика коштуватиме приблизно 180 мільйонів євро. Якщо порівнювати це з Чорнобилем, дійсно, це не маленькі гроші, але це не так багато, як в Чорнобилі», – додав він.

За радянських часів Придніпровський хімічний завод у Кам’янському, колишньому Дніпродзержинську, був одним із найбільших заводів з переробки уранових руд. Завод закрили 1992 року, але він досі продовжує нести загрозу довкіллю та здоров’ю і життю тисяч місцевих жителів. Від 2014 року Європейський союз і українська влада спільно працювали для відновлення безпечності цього об’єкта і підготовки його виведення з експлуатації й очищення.

XS
SM
MD
LG