Доступність посилання

ТОП новини

Суд у справі екс-беркутівців допитав потерпілого і переніс засідання на 2 грудня


Під час одного з судових засідань у справі колишніх беркутівців, архівне фото
Під час одного з судових засідань у справі колишніх беркутівців, архівне фото

Святошинський районний суд міста Києва допитав потерпілого Василя Галамая у справі проти п’яти колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», фігурантів справи про розстріли на Майдані.

Потерпілий львів’янин Василь Галамай – учасник Революції гідності, зазнав кульового поранення 20 лютого на вулиці Інститутській у Києві.

«Хотілося би, щоб розслідування було неупередженим, щоб судді брали аргументи обох сторін, а сторона захисту щоб не перекручувала факти, не виривала слова з контексту, як вона це намагається зробити і, можливо, заплутати мене у своїх свідченнях», – сказав Галамай.

Адвокат спецпризначенців Ігор Варфоломєєв звинуватив потерпілих у неповноті свідчень.

«Мої зауваження стосуються не тільки нещирості цього потерпілого, а й обстановки, яка склалася 20 лютого на Майдані і передувала тим подіям. У мене є дуже багато фактів застосування вогнепальної зброї з різних точок Інститутської, і всі потерпілі, які вже були допитані, якраз перебували біля цих осіб», – сказав Варфоломеєв.

Натомість прокурор управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури України Роман Псюк завив, що у справі достатньо відеодоказів того, що потерпілий не порушував громадський порядок і не становив загрози правоохоронцям.

«Стосовно доказів: є багато відео, де видно, як особа пересувається, що вона робить, які її дії 20 лютого. Однозначно будь-якої загрози для співробітників правоохоронних органів вона не несе, громадський порядок вона не порушує, є чітке відео її поранення, чітко визначене місце, куля, яка була вилучена з тіла потерпілого, ідентифікована як така, що випущена з автомата одного з бійців роти «Беркута», який перебуває зараз у розшуку», – зазначив Псюк.

Наступне засідання відбудеться у п’ятницю, 2 грудня, о 13-й годині.

У травні Святошинський суд розпочав розгляд по суті справи проти п’яти колишніх беркутівців: Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. Їх обвинувачують у розстрілі активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року. П’ятьом колишнім беркутівцям інкримінують перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство та заподіяння тілесних ушкоджень активістам Майдану.

Колишні бійці спецпідрозділу «Беркут», яких звинувачують у вбивствах на Майдані, не визнають власної вини за жодним із пунктів.

Усього, як повідомляв прокурор Генеральної прокуратури України Яніс Сімонов, вдалось ідентифікувати 25 правоохоронців, які стріляли на Інститутській. 20 із них зараз у розшуку.

У лютому цього року суд об’єднав кримінальні провадження щодо колишніх працівників спецпідрозділу «Беркут» Олександра Маринченка, Сергія Тамтури, Олега Янішевського, обвинувачуваних у розстрілі 48 активістів Євромайдану, з провадженням щодо Сергія Зінченка і Павла Аброськіна, яких обвинувачували в убивстві 39 майданівців 20 лютого 2014 року на вулиці Інститутській.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану потерпіли 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними Міністерства внутрішніх справ, від 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

XS
SM
MD
LG