Доступність посилання

ТОП новини

Мін’юст Росії отримав звернення про передачу Карпюка і Клиха Україні – агентство


Микола Карпюк (л), Станіслав Клих (п)
Микола Карпюк (л), Станіслав Клих (п)

Міністерство юстиції Росії отримало і вивчає запит України про передачу засуджених у Росії українських громадян Миколи Карпюка і Станіслава Клиха, а також їхні звернення про це, повідомило російське агентство «Інтерфакс» із посиланням на відповідь прес-служби міністерства на його запит.

Як мовиться в повідомленні, ці запити і звернення нині вивчаються «відповідно до Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року і російського законодавства».

У вівторок у Міністерстві юстиції України повідомляли, що отримали від ув’язнених в Росії українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка звернення про повернення в Україну і готують негайне відправлення запитів про це до Росії.

У середині листопада Станіслав Клих і Микола Карпюк через консулів України в Росії передали документи для підготовки позову до Європейського суду з прав людини.

У червні Міністерство юстиції України вже зверталося до Росії із запитом про видачу Клиха і Карпюка, а в серпні українська сторона відправила повторний запит.

26 травня суд у Чечні засудив Миколу Карпюка до 22,5 років, іще одного українця Станіслава Клиха – до 20 років позбавлення волі. У жовтні суд відхилив апеляцію Клиха і Карпюка на вирок.

Колегія присяжних у Верховному суді Чечні 19 травня визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років, загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Захист Карпюка і Клиха наполягав на знятті звинувачень у зв’язку з закінченням терміну давності за всіма інкримінованими статтями, адвокати вимагали припинити переслідування українців.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно, а свідчення і признання були отримані російським слідством під тортурами.

Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав їх політв’язнями. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що засуджені в Росії Клих і Карпюк стали жертвами «пародії на правосуддя».

XS
SM
MD
LG