Доступність посилання

ТОП новини

Шуляк: озброєний підрозділ «Омега» залучили після загибелі силовиків 18 лютого 2014 року


Силовики під час акцій протесту в центрі Києва, 18 лютого 2014 року
Силовики під час акцій протесту в центрі Києва, 18 лютого 2014 року

Колишній командувач внутрішніх військ МВС України Станіслав Шуляк заявив, що озброєний підрозділ «Омега» залучили після загибелі п’яти силовиків 18 лютого 2014 року у центрі Києва.

«Під час несення служби в штатному режимі співробітники ВВ мають травматичну зброю… після 18 лютого, після того, як загинули 5 співробітників ВВ від вогнепальних поранень, я вирішив застосувати спецпідрозділ «Омега» для створення резерву на випадок подальшого застосування вогнепальної зброї з боку протестувальників. Озброєні підрозділи перебували в тилу військ», – сказав він під час відеодопиту у справі п’яти колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», фігурантів справи про розстріли на Майдані.

За його словами, співробітники підрозділу «Омега» зброю не отримували – вони завжди були зі зброєю, оскільки були в режимі бойового чергування.

«Була потреба застосувати підрозділ з метою посилення спостереження за ситуацією і в разі виявлення можливості застосування вогнепальної зброї в ході протестів припинити ці дії», – зазначив він.

Шуляк заявив, що вперше про загибель співробітників внутрішніх військ МВС України стало відомо 18 лютого, це сталося біля вулиць Банкова, Липська, Інститутська.

У 2014 році внутрішні війська МВС України мали у своєму складі понад 12 спецпідрозділів, а також спецзагони, серед яких «Омега».

Допит Шуляка відбувається у режимі у режимі відеоконференції, бо Шуляк перебуває в Ростові-на-Дону в Росії.

На початку тижня у цій справі суд допитав колишнього президента України Віктора Януковича.

Святошинський районний суд Києва розглядає справу щодо п’ятьох колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», фігурантів справи про розстріли на Майдані – Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. Їх обвинувачують у розстрілі активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року. Колишні бійці спецпідрозділу «Беркут» не визнають власної вини.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею. За даними Міністерства внутрішніх справ, із 18 лютого по 2 березня 2014 року під час виконання службових обов’язків у центрі Києва загинули також 17 силовиків.

XS
SM
MD
LG