Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан: число можливих амністованих оцінили у 30 тисяч


(ілюстраційний відеокадр)
(ілюстраційний відеокадр)

У Казахстані повідомили, що запропонована президентом країни масова амністія до річниці незалежності країни буде стосуватися приблизно 30 тисяч людей, що перебувають у місцях позбавлення волі чи під досудовим арештом.

Як сказав заступник генерального прокурора Казахстану Йоган Меркель, у разі ухвалення закону про амністію 1800 людей вийдуть на волю, решті скоротять терміни перебування за ґратами.

При цьому він відмовився коментувати, чи застосують цю амністію до недавно засуджених активістів руху проти земельної реформи чи до голови Спілки журналістів Казахстану Сеїткази Матаєва.

Днями президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв подав до парламенту пропозицію схвалити масову амністію з нагоди 25-ї річниці незалежності країни. За пропозицією президента, під неї мають потрапити ув’язнені жінки, особи, засуджені за злочини, скоєні в неповнолітті, в’язні-чоловіки віком понад 60 років, інваліди і ще деякі категорії ув’язнених.

Попередня масова амністія в Казахстані була 2011 року, з нагоди 20-ї річниці незалежності. Тоді, за даними правозахисників, із-за ґрат випустили майже 27 тисяч ув’язнених.

Казахстан проголосив свою незалежність 16 грудня 1991 року. Як вважають, парламент швидко схвалить закон про амністію до річниці цієї дати.

XS
SM
MD
LG