Доступність посилання

ТОП новини

Київський суд арештував експонати кримської виставки в Нідерландах – прокуратура


Один із предметів виставки
Один із предметів виставки

Печерський районний суд Києва наклав арешт на музейні експонати виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі», що досі перебувають у музеї імені Алларда Пірсона Амстердамського університету в Нідерландах, повідомила прокуратура Автономної республіки Крим.

Ухвала слідчого судді направлена до Інтерполу з метою забезпечення міжнародного розшуку арештованого майна, повідомила прокуратура АРК у складі Генеральної прокуратури України.

Ця прокуратура здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні за фактом відмови цього музею експонати виставки, що є власністю держави Україна, нагадано в повідомленні.

Коли саме були ухвалені згадані рішення, в повідомленні не вказали.

Виставка «скіфського золота», а точніше, предметів культури скіфів та інших стародавніх народів півострова, відбувалася в Амстердамі з лютого до серпня 2014 року. За цей час Росія окупувала Крим і висунула претензію на володіння півостровом. Експонати, взяті на виставку з кримських музеїв, нідерландська сторона наразі не повернула нікому – ні цим музеям, що вже захоплені Росією, ні Національному музеєві історії України. Україна наголошує, що експонати ‒ власність не окремих музеїв, а української держави, і доки півострів не повернеться під контроль України, його музейні скарби мають перебувати на зберіганні в Києві. В окупованому Криму наполягають на поверненні їх саме на півострів, як зазначено в договорах, підписаних іще до окупації.

Нині українська держава і кримські музеї судяться за експонати в амстердамському суді. На рішення суду очікують у середині грудня.

XS
SM
MD
LG