Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі волонтери мовою жестів показали виставу для глухих


У палаці культури Запорізького обласного товариства глухих у суботу, 3 грудня, відбулася прем’єра вистави для дорослих «Яр» (за п’єсою Костянтина Сергієнка «Прощавай, яре»), яку поставили волонтери інтеграційного театру «Покажи». Спектакль розрахований, як на звичайних людей, так і на тих, хто має вади слуху: кожен актор дублював свої репліки мовою жестів.

«Це перша вистав в Україні жестовою мовою, яку готують люди, які чують, тобто ми спеціально вивчили мову глухих, щоб зробити інтеграційну виставу. Більш того, вона не лише для глухих, а й для всіх людей – ми все, що показуємо жестами, озвучуємо. Її можуть дивитися люди, які чують і які не чують. До цього ми робили дитячі вистави і показували їх у Кам'янській школі-інтернаті (спеціалізована школа-інтернат для глухих у Запорізькій області – ред.), але це перша наша спроба показати спектакль дорослим. Репетиції тривали понад півроку. Для всіх це нове. Доводилося вивчати слова з нуля, ми з сурдопедагогами займалися. Наша ідея – поєднати аудиторії», — розповіла представниця інтеграційного театру «Покажи» Яна Сасіна.

У виставі грає вісім акторів. З питань сурдоперекладу вистави волонтерів консультували представники представники місцевого товариства глухих.

«Глухі можуть побачити якийсь інший світ. А ті, хто чує, можуть увійти в наш світ. Це потрібна, корисна справа. У нас є циркове мистецтво, ілюзіоністи, діє танцювальний ансамбль, але немає вистав. Ми дуже раді, що є такі люди, що цікавляться нашим життям. Вони ходять на репетиції: ми навчали їх мові жестів», — каже голова Запорізької обласної організації товариства глухих Віктор Дюжев.

Інтеграційний театр «Покажи» існує в Запоріжжі три роки. Наразі у його репертуарі, окрім «Яру», ще дві вистави для дітей — «Довірливий дракон» та «Казка про загублений час».

XS
SM
MD
LG