Доступність посилання

ТОП новини

Росія і Китай ветували резолюцію щодо перемир’я у Сирії


Засідання Ради безпеки ООН (архівне фото)
Засідання Ради безпеки ООН (архівне фото)

Росія і Китай 5 грудня наклали вето на резолюцію Ради безпеки ООН, у якій пропонувалося встановити 7-денне перемир’я у сирійському Алеппо. Представник Росії заявив, що таке перемир’я дозволило б супротивникам режиму президента Сирії Башара аль-Асада «перегрупувати свої сили».

Росія вшосте ветувала резолюцію Ради безпеки ООН з часу початку громадянської війни у Сирії, яка триває з 2011 року. Для Китаю це стало п’ятим випадком застосування права вето під час голосуваннях за резолюції, спрямовані на припинення кровопролиття у Сирії.

Раніше у понеділок російська сторона заявила, що проводитиме переговори зі США щодо повного відходу повстанців з Алеппо, де сирійські урядові війська ведуть наступ. Голова МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що переговори з представниками Вашингтона щодо відведення сил повстанців можуть розпочатися у Женеві 6 чи 7 грудня.

Наразі у США, які підтримують сирійську опозицію, не коментували заяви російської сторони. Але сирійські повстанці заявили, що не погодяться на відхід з Алеппо, дві третини якого контролюють війська аль-Асада.

Місто Алеппо розділене на зони, зайняті урядовими силами і загонами опозиції. Армія президента Сирії Бараша аль-Асада за підтримки російської авіації завдає ударів по районах, які контролюють повстанці.

Країни Заходу підозрюють Росію у воєнних злочинах під час бомбардування Алеппо. Кремль ці звинувачення відкидає.

XS
SM
MD
LG