Доступність посилання

ТОП новини

На суді у «справі Чийгоза» розпочався допит «секретних свідків»


Ахтем Чийгоз
Ахтем Чийгоз

Суд анексованого Росією Криму 6 грудня на черговому засіданні у «справі Чийгоза» розпочав допит «секретних свідків», передає «Крим.Реалії».

Прокурор заявив клопотання про допит секретного свідка Петрова, який раніше у свідченнях стверджував, що був членом президії Меджлісу кримськотатарського народу. За словами адвоката Миколи Полозова, прокурор поставила кілька формальних запитань, після чого допит почала сторона захисту.

«Подивимося по ситуації, ми збираємося витрушувати його навиворіт», – сказав Полозов.

Учасники процесу і слухачі зазначили, що манера відповідей свідка Петрова виглядає так, ніби йому хтось підказує або він звіряє свої відповіді із кимось.

«Коли були питання, що стосуються його особи, свідок відповідав на них буквально відразу. Видно, що людина добре формулює свої думки і може говорити дуже швидко. Як тільки почалися питання, які можуть дійсно щось розкрити для суду, він замовк, і ми всі чули, як вмикається і вимикається мікрофон. Чи то йому хтось підказував у цей момент, що говорити, чи то йому потрібно було порадитися з кимось», – розповіла активістка Лейля Яшлавська, яка була присутня на судовому засіданні.

У результаті, сторона захисту заявила клопотання про виключення зі справи показів секретного свідка Петрова, але суд у клопотанні відмовив.

Адвокат Микола Полозов пообіцяв опублікувати повний аудіозапис засідання суду 6 грудня.

«Ми хочемо, щоб всі змогли послухати засекреченого свідка і всі суперечки, що відбувалися в суді. Можливо, хтось захоче і зможе дешифрувати голос і зрозуміти, хто цей засекречений свідок», – пояснив Полозов.

Ахтема Чийгоза затримали в січні 2015 року за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України перед будівлею Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року. Тоді мітингувальникам протистояли проросійські активісти, в тому числі, з партії «Русское единство». Російська влада анексованого Криму звинувачує Чийгоза в організації масових заворушень.

«Справу Чийгоза» російський суд розглядає в рамках «справи 26 лютого» після того, як 20 липня суд на закритому засіданні розділив цю справу на дві: окремо – щодо заступника голови Меджлісу кримських татар Ахтема Чийгоза, і окремо щодо інших фігурантів процесу – Алі Асанова і Мустафи Дегерменджі.

XS
SM
MD
LG