Доступність посилання

ТОП новини

Єдине в Україні науково-дослідницьке судно завершило дослідження на шельфі Чорного моря


Єдине в Україні науково-дослідницьке судно «Іскатєль» (порт приписки – Одеса) повернулося з рейсу із дослідження шельфу Чорного моря, повідомили кореспонденту Радіо Свобода в Державній службі геології та надр України.

Науковці, які разом з екіпажем були на борту «Іскатєля», протягом 10 днів проводили дослідження – зокрема, геофізичні й геохімічні – в північно-західній частині чорноморського шельфу в межах Кілійсько-Зміїного уступу і Криловського прогину. Поки що цей район досліджений недостатньо, але, на думку експертів, є перспективним щодо нафти й газу.

Зібрані під час дослідницького рейсу дані наразі інтерпретуються і систематизуються. Робота триватиме кілька місяців, після чого будуть оприлюднені попередні висновки про прогнозовані запаси вуглеводнів і можливість їх подальшого видобування.

Для «Іскатєля» рейс з морських геолого-геофізичних досліджень був першим після трирічної перерви. Судно є унікальним, оскільки може виконувати сейсморозвідувальні роботи як звичайної середньо частотної модифікації, так і високочастотної. Низький рівень шуму двигунів забезпечує високу якість сейсмічного матеріалу і його геологічну інформативність.

XS
SM
MD
LG