Доступність посилання

ТОП новини

США занепокоєні свободою слова у Середній Азії


Помічник держсекретаря США у справах Південної і Середньої Азії Ніша Десаї Бісвал
Помічник держсекретаря США у справах Південної і Середньої Азії Ніша Десаї Бісвал

Помічник держсекретаря США у справах Південної і Середньої Азії Ніша Десаї Бісвал висловлює занепокоєння щодо ставлення до журналістів і свободи ЗМІ у регіоні.

В інтерв’ю радіо Свобода вона заявила, що ставлення, з яким стикалися журналісти упродовж кількох останніх років, є абсолютно неприйнятними.

«Ми дуже цим занепокоєні. Це те питання, яке ми постійно порушуємо на переговорах з урядом цих країн і, перш за, все з Туркменістаном», – зазначила Ніша Десаї Бісвал.

За її словами, влада Туркменістану зобов’язана виконувати свої зобов’язання у рамках міжнародної декларації прав людини і свої конституції.

3 грудня влада Туркменистану заарештувала співробітника Радіо Свобода Худайберди Аллашова. Журналістові та його матері були пред’явлені звинувачення у зберіганні жувального тютюну, яке у Туркменистані формально є забороненим. Водночас цей продукт широко споживається, і дотепер не повідомляли про випадки арештів через його вживання або зберігання. Дружина Аллашова повідомила, що чоловік під примусом зізнався у володінні 11 кілограмами продукту. Вона побоюється, що тепер Аллашов може бути засуджений до семи років позбавлення волі.

А говорячи про Казахстан, де були затримані блогери після того, як висловили підтримку протестів, що відбулися навесні, Ніша Десаї Бісвал назвала це «надзвичайно сумним» розвитком подій. Вона каже, що це підірвало фундаментальні проблеми свободи слова, тож американські представники висловлювали занепокоєння щодо цього уряду Казахстану.

Казахстан є важливим партнером і все частіше грає роль лідера у регіоні, зазначила Ніша Десаї Бісвал. Вона нагадала, що упродовж двох років Казахстан є непостійним членом Ради Безпеки ООН і, на думку американської представниці, повинен прагнути бути прикладом, країною, яка розвиває права і свободи людини і надає можливості для вираження політичного протесту.

XS
SM
MD
LG