Доступність посилання

ТОП новини

Депутатську недоторканність треба не скасувати, а звузити – експерт


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Депутатська недоторканність в Україні має бути не скасована, а звужена, вважає експерт із конституційного права Центру політико-правових реформ Богдан Бондаренко. Про це він сказав 8 грудня в ефірі програми Радіо Свобода «Деталі».

«Що означає звуження? Наприклад, якщо народного депутата було затримано під час вчинення ним злочину, у такому випадку ми говоримо, що відсутня необхідність отримання згоди від парламенту на притягнення цієї особи до відповідальності», – зазначив експерт.

Крім того, на думку Богдана Бондаренка, у законі про регламент необхідно прописати конкретніше визначення поняття «обґрунтованість» подання генерального прокурора, яке, згідно з процедурою, профільний комітет розглядає перед тим, як питання про зняття депутатської недоторканності виноситься на розгляд парламенту.

«І третій момент: у нас на сьогодні передбачено, що Верховна Рада може ухвалювати рішення про притягнення народного депутата до відповідальності, а також про затримання й арешт. Це мають бути окремі подання генерального прокурора. На нашу думку, потрібно скоротити цю процедуру: щоб Верховна Рада оформлювала одну постанову, якої було б удосталь для всієї процедури досудового розслідування», – додав експерт.

«Необхідно звузити обсяг депутатської недоторканності. У нас вона фактично абсолютна», – наголосив Богдан Бондаренко. Він додав, однак, що у цілому депутатська недоторканність є нормальною умовою функціонування парламентів у різних країнах світу.

Згідно з Конституцією України (стаття 80), народним депутатам гарантується депутатська недоторканність, вони «не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані».

8 грудня Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності депутата парламенту Вадима Новинського («Опозиційний блок»). Генеральна прокуратура підозрює його у співучасті у справі про незаконне позбавлення волі помічника нині покійного предстоятеля УПЦ (Московського патріархату) Володимира Сабодана. Сам Новинський називає справу сфабрикованою.

Регламентний комітет Верховної Ради на засіданні 6 грудня визнав подання генпрокурора Юрія Луценка стосовно Вадима Новинського про притягнення його до кримінальної відповідальності недостатньо обґрунтованим, але все ж передав подання до парламенту.

XS
SM
MD
LG