Доступність посилання

ТОП новини

Київ вимагає від Мінська нейтральної позиції у російсько-українському конфлікті – Геращенко


Ігор Сокол і Ірина Геращенко
Ігор Сокол і Ірина Геращенко

Представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявляє, що Київ очікує від Мінська нейтральної позиції в українсько-російському конфлікті. Про це вона сказала 12 грудня під час зустрічі з послом Білорусі в Україні Ігорем Соколом.

«Я відкрито озвучила чітку позицію української влади: ми очікуємо від Білорусі дійсно нейтральної позиції, без підігрування одній зі сторін. Зокрема, Україна сприйняла як «ніж у спину» позицію Білорусі під час голосування на третьому комітеті ООН щодо резолюції про порушення прав людини в окупованому і вкраденому в України Криму», – зазначила Геращенко.

У той же час, віце-спікер українського парламенту подякувала Білорусі за сприяння у створенні нейтрального майданчика у Мінську для роботи Тристоронньої контактної групи і її підгруп.

«Ми цінуємо білоруську гостинність. Іноді здається, що у Мінську українські учасники проводять більше часу, ніж у Києві», – сказала Ірина Геращенко.

Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН на засіданні 15 листопада підтримав резолюцію про порушення прав людини у Криму російською владою, яку ініціювала Україна. 23 країни, серед яких Білорусь, Вірменія і Казахстан, голосували проти ухвалення резолюції.

Така позиція Білорусі викликала критику української сторони. Зокрема, лунали заклики в разі продовження такої білоруської політики шукати нове місце для переговорів про врегулювання на окупованій частині Донбасу і переглянути українсько-білоруські відносини.

Пропозиція Білорусі надати Мінськ як місце для цих переговорів стала однією з причин того, що на Заході останнім часом поліпшили ставлення до білоруського керівництва.

XS
SM
MD
LG