Доступність посилання

ТОП новини

Гройсмана закликають не призначати «одіозних держсекретарів»


Пацієнтська й антикорупційна спільнота закликає уряд і прем’єра України Володимира Гройсмана не призначати державним секретарем Міністерства охорони здоров’я Наталію Шолойко, враховуючи її конфлікт інтересів і зв’язок із фармацевтичною індустрією. Про це йдеться у відкритому зверненні «Центру протидії корупції», Transparency International Ukraine і благодійного фонду «Пацієнти України» до Кабінету міністрів України. Крім того, вони закликали оприлюднити результати тестування і відео співбесід усіх кандидатів на посаду держсекретаря.

Як йдеться в заяві, уся сім’я Шолойко працює із фармацевтичним бізнесом. «Два місяці тому Наталія Шолойко проходила конкурс на голову Держлікслужби, проте «забула» вказати в декларації, що її сім’я працює у фармацевтичному бізнесі. Тоді кандидатуру пані Шолойко було відхилено саме через те, що вона приховала цю інформацію від конкурсної комісії, – зазначає виконавчий директор БФ «Пацієнти України» Ольга Стефанишина. – Важливо, щоб уся інформація, зазначена у деклараціях конкурсантів на держсекретаря МОЗу, була не лише оприлюднена, а й ретельно перевірена».

Громадські організації вимагають оприлюднити документи, які подавали учасники на конкурс на державного секретаря, включно із деклараціями, які мають бути на сайті Національної агенції з питань запобігання корупції відповідно до норм чинного законодавства.

«Робота конкурсної комісії з відбору держсекретарів – дуже непрозора. Громадськість не знає, як проходив процес оцінювання кандидатів, оскільки ЗМІ не впустили на засідання конкурсної комісії, невідомо, які бали отримали учасники, а також не було оприлюднено їхні декларації», – зазначає Олександра Устінова, член правління ГО «Центр протидії корупції».

Виконавчий директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин додав, що проблема з «одіозними кандидатурами є і в інших міністерствах із прогресивними міністрами-реформаторами».

Як нагадують громадські організації, 7 грудня конкурсна комісія обрала державних секретарів Міністерства внутрішніх справ (Олексій Тахтай, який у 2011-2014 роках контролював виконання доручень Віктора Януковича; фігурує у скандальному відео СБУ про пісок), Міністерства інфраструктури (Андрій Галущак, який був керівником Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами Владислава Каськіва) і Міністерства економічного розвитку та торгівлі (Олексій Перевезенцев, головний юрист цього міністерства в уряді Миколи Азарова; два роки працював у Нацагентстві з питань Євро-2012 під керівництвом Бориса Колеснікова).

Представники «Центру протидії корупції», Transparency International Ukraine і благодійного фонду «Пацієнти України» закликали уряд врахувати минуле цих людей і обрати на посаду державних секретарів справді незалежних і професійних людей.

XS
SM
MD
LG