Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Україна уважно стежить за ставленням до українців у Польщі


Павло Клімкін
Павло Клімкін

Україна пильно стежить за ставленням до українців у польському суспільстві, повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

«Ми дуже пильно за цим стежимо, з точки зору ставлення до українців у суспільстві, що важливо не стільки на політичному, а більше побутовому рівні. Зараз ми якогось загрозливого сплеску не бачимо. Навіть випадок зі спаленням українського прапора поляки зараз ретельно розслідують і станом на сьогодні ми схильні вважати, що це була усвідомлена провокація – це було зроблено прямо перед камерою, дуже показово, з конкретною метою організувати провокацію», – сказав Клімкін в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

11 листопада у Варшаві під час Маршу незалежності група радикалів в масках демонстративно спалила прапор України.

10 грудня польські ЗМІ повідомили, що в Перемишлі під час щорічного «Маршу орлят перемишльських і львівських» один з учасників колони, яка проходила повз Український народний дім, вигукнув «Смерть українцям».

Посол України в Польщі Андрій Дещиця закликав не робити передчасних висновків на підставі даної події, оскільки реакція інших учасників акції на це гасло не ясна.

За його словами, Україна звернулася до МЗС Польщі з вимогою розслідувати антиукраїнські гасла на суботньому марші й очікує оцінки правоохоронців за фактами розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Також відповідна нота була передана меру Перемишля, під чиїм патронатом проходила акція.

XS
SM
MD
LG