Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан: студенти в Алмати заявили про несподівані канікули на День незалежності, виші заперечують


Частина пам’ятника незалежності Казахстану в Алмати, архівне фото
Частина пам’ятника незалежності Казахстану в Алмати, архівне фото

У Казахстані студенти низки вишів найбільшого міста країни Алмати повідомили, що їх несподівано відправили на канікули напередодні Дня незалежності Казахстану 16 грудня.

Як повідомили Радіо Свобода студенти кількох різних вишів, адміністрація закладів наказала їм повернутися на час цих канікулів до рідних місць. У разі, якщо вони все-таки залишаться в Алмати, розповіли студенти, їм вказали ні в якому разі не з’являтися на центральній площі і в центрі міста з 9 до 19 грудня, а краще взагалі не виходити з гуртожитків і готуватися до іспитів, що мають відбутися наприкінці грудня.

Причини позачергових канікулів офіційно не назвали, повідомили студенти, що попросили не називати їхніх імен через побоювання можливих переслідувань. На їхню думку, це може бути пов’язано з прагненням уникнути ймовірних акцій протесту в центрі міста.

У керівництві кількох вишів Алмати тим часом заявили Радіо Свобода, що ні про які несподівані канікули не йдеться, бо вони були заплановані й оголошені ще кілька місяців тому.

В інших містах Казахстану таких канікулів на цей час не оголошували.

Цьогорічний День незалежності Казахстану збігається з 30-ю річницею триденних протестів казахстанської молоді проти радянської влади 16–19 грудня 1986 року в Алмати, що тоді було столицею Казахстану.

Також день 16 грудня є п’ятими роковинами придушення протестів нафтовиків у місті Жанаозені на південному заході країни 2011 року, внаслідок якого від дій поліції загинули не менш ніж 16 людей.

XS
SM
MD
LG