Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокурор повідомив про реабілітацію останніх отаманів-холодноярців


Учасник вшанування подій «Холодного Яру», архівне фото
Учасник вшанування подій «Холодного Яру», архівне фото

Генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що суд за поданням Київського обласного прокурора реабілітував останніх із засуджених радянською владою до розстрілу отаманів Холодного Яру – І. Грисюка-Гайового, М. Куценка, Г. Олійника, І. Мельниченка, П. Олійника, М. Забудського, П. Троценка, П. Савенка, К. Ніколаєнка, Г. Галущенка.

«Суд встановив, що обвинувачення, яке сформульоване у вироку трибуналу, вказує на те, що холодноярці засуджені за боротьбу, в тому числі і збройну, проти радянської влади, за прагнення створення незалежної української держави, за участь у збройних загонах Української народної республіки та інші дії, які стверджують їхню участь у боротьбі за незалежність України», – повідомив Луценко у фейсбуці.

Він назвав це «найкращим подарунком» на його день народження й зауважив: «Саме сьогодні виконано зобов’язання, яке я собі встановив у камері Лук’янівської в’язниці, де тримали перед стратою багатьох холодноярців».

«Тепер гасло холодноярців звучатиме ще впевненіше: Слава Україні!» – додав Луценко.

Першу групу отаманів Холодного Яру і Чорного Лісу Апеляційний суд Київської області реабілітував у середині жовтня.

У серпні Апеляційний суд Київської області відкрив провадження у справі щодо реабілітації найвищого військового керівництва Холодного Яру, отаманів, які загинули в Лук’янівській в’язниці.

Вперше питання про їхню реабілітацію постало на початку 1990-х. Тоді прокуратура визнала вирок «революційного трибуналу» легітимним, а отаманів-«холодноярців» винними.

У лютому 1923 року в Лук’янівській в’язниці Києва повстали ув’язнені і засуджені до страти козаки та отамани Холодного Яру. Тоді загинуло близько 40 людей.

Холодноярська республіка (1919–1922 роки) – утворення на території України (на той час УНР), в Чигиринському районі Черкаської області, в районі лісового урочища Холодний Яр. Його бійці вели збройну боротьбу проти більшовицької влади у складі повстанських загонів, організованих за козацьким принципом; загонами керували отамани.

Серед холодноярців було поширене вітання «Слава Україні!», відповіддю в ті часи було «Україні слава!» чи «Навіки слава!»

Схоже утворення, республіка Чорного Лісу, існувало в ті самі 1919–1922 роки на території нинішнього Олександрівського району Кіровоградської області.

XS
SM
MD
LG