Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати: нам не повідомляли про розгляд у суді питання про затримання Януковича


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Захисники колишнього президента України Віктора Януковича заявляють, що прокуратура не повідомляла їх про розгляд у Печерському районному суді Києва питання про затримання їхнього підзахисного.

«Юрій Луценко (генпрокурор– ред.) та Руслан Кравченко (прокурор військової прокуратури – ред.) для отримання незаконного дозволу на затримання Віктора Януковича вступили у злочинну змову і приховали від суду інформацію, яка мала істотне значення. Розуміючи, що адвокати у судовому засіданні спростують їхні доводи, вони вирішили проігнорувати вимоги закону та не повідомляти нас про розгляд цього питання у суді», – заявив адвокат Януковича Віталій Сердюк.

Адвокати Віталій Сердюк та Ігор Федоренко стверджують, що представники Генпрокуратури не поінформували суд про подачу адвокатом «підтверджуючих документів щодо поважності причин неявки Януковича на допити, про повернення адвокатом Луценку повідомлення про підозру та повісток як неналежно вручених та про офіційне запрошення прокурорів для проведення всіх необхідних слідчих дій за участю Януковича за його місцем проживання у порядку міжнародної правової допомоги».

Крім того, захисники Януковича заявили про намір оскаржити рішення суду про затримання екс-президента і що ініціюватимуть кримінальне провадження щодо Луценка і Кравченка через вчинення службового підроблення і порушення права на захист.

У Генпрокуратурі наразі ці заяви адвокатів не коментують.

14 грудня генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що Печерський районний суд Києва на закритому судовому засіданні підтримав клопотання прокурора про надання дозволу на затримання Януковича.

9 грудня у ГПУ заявили, що Віктор Янукович є офіційно підозрюваним у державній зраді від 28 листопада цього року.

Адвокат Януковича Віталій Сердюк заявляв, що повернув до ГПУ повідомлення про підозру у держзраді, яке було оголошене Луценком в Святошинському райсуді, оскільки, за словами захисника, підозру було оголошено з порушенням законодавства.

28 листопада 2016 року генеральний прокурор України Юрій Луценко оголосив Януковичу підозру за двома статтями Кримінального кодексу України – «державна зрада» і «посягання на територіальну цілісність держави».

У ГПУ повідомляли, що 5 грудня і 9 грудня очікують Януковича на допит як підозрюваного у справі про державну зраду «для участі в допиті і виконання інших процесуальних дій у кримінальному провадженні».

Янукович не з’явився на допит, і це стало приводом для початку стосовно нього заочного досудового розслідування.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ в Україні, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року, щодо масових убивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення ним державної влади 2010 року. Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він переховується на території Росії.

XS
SM
MD
LG