Доступність посилання

ТОП новини

Ветерани АТО обіцяють блокувати окуповані території Донбасу з 23 грудня, якщо полонених не звільнять


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Ветерани АТО обіцяють блокаду окупованих територій Донбасу у разі незвільнення проросійськими бойовиками полонених. Про це в ефірі Радіо Донбас.Реалії заявив офіцер батальйону «Донбас» Євген Шевченко.

Він зазначив, що учасники добровольчих батальйонів і ветерани антитерористичної операції почнуть акцію через 7 днів – 23 грудня.

Добровольці вимагають від лідерів угруповань «ДНР» і «ЛНР» негайного звільнення утримуваних в полоні українських військовослужбовців.

«Якщо протягом цих 7 днів не відбудеться обміну, охочих долучитися до акції блокування окупованих територій вже досить багато. Зараз організовується штаб, який координуватиме дії, тому що протяжність лінії фронту досить велика. Хоча робочих КПВВ, через які йдуть всі ці вантажі, не так вже й багато», – сказав Шевченко.

Він також нагадав, що такий досвід у військовослужбовців вже був в грудні 2014 року.

«У грудні 2014 року ми блокували так званий гуманітарний конвой Ахметова. І так само ми блокували низку блокпостів в Луганській і Донецькій областях з недопущенням перевезення будь-яких вантажів на окуповані території. І вже через тиждень практично всіх полонених батальйону «Донбас» обміняли. 96 осіб, якщо я не помиляюся. І решту 10 ми звільнили протягом наступного року», – сказав Шевченко.

Нині на лінії розмежування на Донбасі працюють чотири контрольні пункти в’їзду-виїзду.

Звільнення заручників є однією з умов Мінських угод, проте останнім часом обмін не відбувається.

Нещодавно під час переговорів в Мінську представники України запропонували передати проросійським бойовикам 228 людей, про звільнення яких вони запитували, щоб звільнити 42 українських заручників з полону сепаратистів. Сепаратисти відмовилися, заявивши, що можуть віддати тільки вісьмох.

Згодом представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявила, що Україна односторонньо передає 15 людей зі списку на звільнення, наданого представниками окремих районів Донецької та Луганської областей, на знак доброї волі, для розблокування процесу звільнення заручників.

Сьогодні в угрупованні «ДНР» знову заявили про готовність провести з Києвом обмін полоненими лише за формулою «228 на 8».

Радіо Донбас.Реалії є проектом Української редакції Радіо Свобода, що подає новини і їхній аналіз із обох боків лінії розмежування. Радіо Донбас.Реалії мовить у Маріуполі на частоті 88 FM, Авдіївці 95,7 FM, Волновасі 100,3 FM, Щасті 88 FM, Мар’їнці 95,3 FM, в Слов’янську та Краматорську 90,4 FM, Лисичанську, Сєвєродонецьку та Рубіжному 88,2 FM, а також в ефірі «Громадського» радіо з 19:00 до 20:00 та радіо «Пульс» з 06:10 до 07:00.

XS
SM
MD
LG