Доступність посилання

ТОП новини

«Репортери без кордонів»: за рік у світі загинули 74 журналісти


У 2016 році в світі загинули щонайменше 74 журналісти, повідомляє правозахисна організація «Репортери без кордонів». Як йдеться у звіті, число загиблих представників ЗМІ знизилася в порівнянні з 2015 роком, коли загинув 101 журналіст.

Водночас, як заявляють правозахисники, багато журналістів були змушені залишити такі країни, як Сирія, Афганістан або Лівія, побоюючись за власне життя.

«Репортери без кордонів» також заявляють, що майже три чверті журналістів, які загинули в 2016 році, стали жертвами навмисних вбивств і нападів. З усіх країн, на території яких зараз не йдуть збройні конфлікти, найнебезпечнішою для ЗМІ стала Мексика, де загинули дев’ять людей.

Найбільше журналістів – 19 – загинули за минулий рік на території Сирії. На другому місці за кількістю вбитих працівників мас медіа – Афганістан. Всі 10 співробітників ЗМІ, загиблі в цій країні, були вбиті через свою професію, повідомляють «Репортери без кордонів».

Звіт містить не лише дані про загиблих професійних журналістів (57 випадків), а й про дев’ятьох загиблих так званих громадянських журналістів (блогерів) і вісьмох людей, які співпрацювали зі ЗМІ.

Раніше Комітет захисту журналістів (CPJ) повідомив про зменшення кількості загиблих у 2016 році журналістів через здійснення ними професійної діяльності, але зазначив, що число загиблих у зонах воєнних конфліктів зростає. З 1 січня до 15 грудня 2016 року через професійну діяльність, за даними CPJ, загинули щонайменше 48 журналістів – в порівнянні з 72 в попередньому році.

XS
SM
MD
LG