Доступність посилання

ТОП новини

США розширили санкційні списки проти російських громадян і компаній


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

США розширили список санкцій проти російських громадян і компаній через агресію Москви щодо України. Про це мовиться у повідомленні Міністерства фінансів США, опублікованому 20 грудня.

До розширеного списку санкцій увійшли сім фізичних осіб. Шість із них – президент Національної медіа-групи Кирило Ковальчук, члени ради директорів акціонерного банку «Росія» Дмитро Лебедєв, Михайло Клішин, Дмитро Мансуров, Михайло Дєдов і голова правління «Собінбанку» Олег Мінаєв. Вони потрапили під санкції через прямі чи опосередковані зв’язки з кількома російськими банками, на які санкції США були накладені раніше.

Сьомим став бізнесмен Євген Пригожин, якого неформально називають «поваром Володимира Путіна» – компанії цього підприємця з Санкт-Петербурга, якого вважають особистим приятелем президента Росії, забезпечують харчування для Кремля, що й стало однією з підстав для санкцій. Іще однією підставою стала широка співпраця компаній Пригожина з Міністерством оборони Росії в будівництві військових баз біля кордону Росії з Україною, що їх Москва використовує для введення своїх військових на територію України.

Також санкції США поширені на вісім юридичних осіб у зв’язку з окупацією Криму – ці компанії пов’язані або з будівництвом Керченського мосту, або з обслуговуванням окупованого півострова судновим транспортом.

Cанкції також поширюються на два судна під російським прапором – нафтові танкери «Маршал Жуков» і «Сталінград», що належать одній із нових підсанкційних компаній.

До списку санкцій США також додані 26 «дочок» Російського сільськогосподарського банку і російської газовидобувної компанії «Новатек», що теж уже перебувають під санкціями.

19 грудня Рада ЄС вирішила продовжити економічні санкції Європейського союзу проти Росії ще на півроку, до 31 липня 2017 року. Досі чинний термін дії цього найболючішого для Росії пакета санкцій спливав наприкінці січня.

Починаючи з 2014 року, Захід у кілька етапів запровадив у зв’язку з дестабілізацією України і агресією Росії проти неї у Криму, а потім на Донбасі кілька пакетів санкцій. Вони стосуються головним чином російських фізичних і юридичних осіб, а також осіб та інституцій із лав донбаських і кримських сепаратистів і представників колишнього керівництва України. Крім того, санкції накладені й на деякі галузі економіки Росії.

Останнім часом Росія через своїх союзників у західних країнах, у першу чергу в ЄС, намагається просувати ідеї повного чи принаймні часткового скасування санкцій і без виконання нею її міжнародних зобов’язань. Крім того, за поліпшення відносин із Росією висловлювався і обраний майбутній президент США Дональд Трамп і в перебігу виборчої кампанії, і вже після обрання.

XS
SM
MD
LG