Доступність посилання

ТОП новини

Луценко: для розслідування осквернення синагоги в Умань має вирушити група слідчих з Києва


Юрій Луценко
Юрій Луценко

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявляє, що для розслідування осквернення могили цадика Нахмана в Умані до Черкаської області найближчим часом має вирушити група фахівців з Києва.

«На жаль, у Черкаській області немає повноцінного керівника Нацполіції, складна ситуація з особовим складом, тому в найближчі хвилини планую зв’язатися з паном Аваковим і проситиму його делегувати туди досвідчених працівників карного розшуку. Тому що я особисто вважаю, що це є груба антиукраїнська провокація, хто б її не зробив: хоч агенти Кремля, хоч місцеві ідіоти», – заявив Луценко журналістам, відвідуючи комітети Верховної Ради.

Він додав, що цією справою займатимуться також представники Генпрокуратури і що він контролює її особисто.

«Ніколи українці не конфліктували з паломниками. Більше того, під час Революції гідності та війни євреї були союзниками України, мабуть, найкращими союзниками… Хто б це не вчинив, це злочин проти України», – наголосив генпрокурор.

У Національній поліції України заявили, що розслідують інцидент з могилою цадика Нахмана в Умані на Черкащині як «порушення рівноправності через релігійні переконання». У ніч на 21 грудня невідомі облили фарбою червоного кольору вхід до могильного комплексу.

Посольство Ізраїлю в Україні висловило сподівання на ретельне розслідування і покарання винних в оскверненні могили цадика Нахмана.

В Умані похований цадик (праведник) Нахман, його могила – одна з найшанованіших святинь і місце паломництва для представників так званої брацлавської течії хасидизму.

XS
SM
MD
LG