Доступність посилання

ТОП новини

СБУ засекретила свої декларації завдяки власній експертизі – «Схеми»


Служба безпеки України засекретила електронні декларації своїх працівників, створивши для них окремий сервер у самій СБУ, завдяки експертизі свого ж експерта з питань таємниць – заступника голови Служби безпеки. Про це йдеться розслідуванні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

У відповіді на запит журналістам «Схем» Служба безпеки відповіла, що інформація про особовий склад СБУ є державною таємницею і не може бути внесена до реєстру. Такого висновку дійшов експерт з питань таємниць – заступник голови Служби безпеки.

«Інформація про особовий склад СБУ, яка повинна включатися до Єдиного державного реєстру декларацій…, становить державну таємницю. Зазначене підтверджене рішенням державного експерта з питань таємниць – заступника голови Служби безпеки», – йдеться в документі.

Під засекречення потрапили не лише дані про майно рядових працівників СБУ, зокрема агентури, під грифом «цілком таємно» опинились і декларації всіх публічних працівників СБУ з адміністративних департаментів, серед яких голова СБУ та його публічні заступники.

Проаналізувати й ознайомитися з переліком майна співробітників СБУ не можуть і члени Національного агентства з питань запобігання корупції, яке має перевіряти дані, вказані у деклараціях, на корупційні ознаки.

Юристи громадської організації «Центр протидії корупції» планують оскаржувати в суді засекречення інформації про статки працівників спецслужби.

XS
SM
MD
LG