Доступність посилання

ТОП новини

Через авіаудари в Сирії загинули 25 бойовиків екс-угруповання «Джабгат ан-Нусра» – активісти


Бойовики нині колишнього угруповання «Джабгат ан-Нусра» у Сирії, фото архівне
Бойовики нині колишнього угруповання «Джабгат ан-Нусра» у Сирії, фото архівне

В результаті авіаударів в північній сирійській провінції Ідліб загинули щонайменше 25 членів джигадистського збройного угруповання «Джабгат Фатех аш-Шам», раніше відомого як «Джабгат ан-Нусра». Про це повідомили 3 січня активісти базованої у Великобританії «Сирійської обсерваторії з прав людини».

Активісти зазначили, що наразі не зрозуміло, хто здійснив удари з повітря проти бойовиків угруповання «Джабгат Фатех аш-Шам» – авіація Росії чи літаки коаліції під проводом США.

Повідомляється, що серед загиблих є провідні члени угруповання, яке минулоріч змінило свою назву і заявило про відокремлення від «Аль-Каїди».

Росія і Туреччина заявляють, що «Джабгат Фатех аш-Шам» перебуває поза угодою про режим припинення вогню в Сирії, ухваленої за посередництва цих країн минулого тижня.

«Джабгат Фатех аш-Шам» воює спільно з силами більш поміркованих сирійських повстанців і проти іншої ісламістської сили, екстремістського угруповання «Ісламська держава», і проти військ режиму президента Башара аль-Асада та їхніх союзників, але через зв’язки з мережею «Аль-Каїда», які це угруповання нині заперечує, воно визнане за терористичне багатьма країнами чи міжнародними організаціями.

Водночас низка повстанських груп напередодні поширила заяву про зупинку процесу підготовки до мирних переговорів, запланованих на кінець цього місяця у Казахстані, через поновлення бойових дій «з боку сирійського уряду і його союзників», як мовиться в їхній заяві.

XS
SM
MD
LG