Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: фігурантам «справи Хізб ут-Тахрір» перенесли засідання щодо продовження арешту


Еміль Курбедінов
Еміль Курбедінов

Засідання суду щодо чотирьох фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір», затриманих в Бахчисараї, перенесли на 10 січня, розгляд запланований в підконтрольному Кремлю Київському районному суді Сімферополя. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив адвокат Еміль Курбедінов.

За його словами, на цих засіданнях суд має розглянути продовження запобіжного заходу.

12 травня в Бахчисараї російські силовики провели серію обшуків у будинках мусульман, а також у місцевому кафе. У результаті були затримані і звинувачені в тероризмі четверо бахчисарайців: Зеврі Абсеїтов, Ремзі Меметов, Рустем Абельтаров і Енвер Мамутов. Вони були затримані співробітниками ФСБ Росії за підозрою в участі в організації «Хізб ут-Тахрір», визнаної в Росії терористичною й забороненої. Цю заборону російська влада переносить і на окуповану територію українського Криму.

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» в 2003 році, включивши в список 15 об’єднань, названих «терористичними».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG