Доступність посилання

ТОП новини

Президент Косова закликав Сербію визнати косовську незалежність


Хашим Тачі (на фото) хоче, щоб Сербія визнала самопроголошену незалежність Косова
Хашим Тачі (на фото) хоче, щоб Сербія визнала самопроголошену незалежність Косова

Президент Косова Хашим Тачі закликав Сербію визнати самопроголошену косовську незалежність і завершити процес нормалізації відносин на ґрунті європейських перспектив обох сторін.

Як сказав Тачі в інтерв’ю Балканській службі Радіо Вільна Європа напередодні планованого початку нового кола переговорів між Сербією й Косовом, «настав час відкрити останній розділ косовсько-сербського діалогу, розділ нормалізації двосторонніх відносин, зокрема, з огляду політики, безпеки, економіки, регіональної і євроатлантичної інтеграції».

У Брюсселі речниця координатора зовнішньої політики Європейського союзу Федеріки Моґеріні в інтерв’ю Радіо Свобода закликала обидві сторони переговорів до більшої відданості й залучення справі досягнення успіху на них.

Як сказала речниця Мая Коціянчич, «поступ у нормалізації відносин між Косовом і Сербією надзвичайно важливий… для обох сторін, для регіону і для Європейського союзу».

У відкритті нового кола переговорів, що заплановане у Брюсселі на вівторок, як очікують, мають узяти участь президенти і Сербії, і Косова. Попереднє таке коло переговорів відбулося ще понад рік тому.

Односторонньо самопроголошену незалежність Косова від решти Сербії 2008 року наразі визнали 110 зі 193 країн-членів ООН, зокрема, 23 з 28 країн-членів ЄС. Її категорично відкидає Сербія, яка далі конституційно визначає Косово і Метохію як автономний край у своєму складі. Серед країн, що відкидають визнання Косова без згоди з ним самої Сербії, – Україна, а також Росія.

XS
SM
MD
LG