Доступність посилання

ТОП новини

Переговори лідерів Косова і Сербії завершилися без прориву


Учасники зустрічі в Брюсселі (зліва направо): прем’єр-міністр та президент Косова Іса Мустафа і Хашим Тачі, голова європейської дитпломатії Федеріка Моґеріні, президент і прем’єр-міністр Сербії Томислав Николич та Александар Вучич, 24 січня 2017 року
Учасники зустрічі в Брюсселі (зліва направо): прем’єр-міністр та президент Косова Іса Мустафа і Хашим Тачі, голова європейської дитпломатії Федеріка Моґеріні, президент і прем’єр-міністр Сербії Томислав Николич та Александар Вучич, 24 січня 2017 року

Зустріч президентів і прем’єр-міністрів Косова і Сербії 1 лютого щодо поліпшення відносин завершилася без суттєвого прориву.

Після переговорів у Брюсселі верховний представник Євросоюзу з закордонних справ і політики безпеки Федеріка Моґеріні заявила, що у неї «вселяє надію конструктивне зацікавлення, продемонстроване обома сторонами».

Учасники переговорів «повторили тверді наміри» продовжувати діалог, йдеться в заяві.

Лідери Косова і Сербії не коментували хід переговорів.

Востаннє зустріч, метою якої є нормалізація відносин між країнами, відбулася 24 січня.

Відносини Белграда і Приштини загострилися на початку січня, коли у Франції на підставі виданого Сербією ордера на арешт затримали колишнього косовського прем’єр-міністра Рамуша Харадіная. Белград хоче засудити Харадіная за злочини, пов’язані з війною 1998-1999 років у його колишній провінції.

Ситуація ще більше загострилася через кілька днів після цього, коли Сербія спробувала за допомогою промо-поїзда із написом «Косово – це Сербія» запустити залізничне сполучення з північчю Косова, попри протести з боку уряду в Приштині. Ця поїздка мала бути першою із сербської столиці Белграда до міста Митровиці (північ Косова) після війни 1998-1999 років. Північні райони Косова населені переважно етнічними сербами. Прем’єр-міністр Сербії Александар Вучич 14 січня повідомив про рішення зупинити рух поїзда з Белграда на північ Косова, заявивши, що косовські спецпідрозділи замінували залізницю. Прем’єр-міністр Косова Іса Мустафа привітав це рішення, заявивши, що «поїзд і так не пропустили б у країну».

До початку переговорів із нормалізації відносин косовські лідери звинуватили Сербію в спробі «дестабілізувати» Косово. Зокрема, президент Косова Хашим Тачі звинуватив Белград у змові з метою взяти під контроль анклав на півночі Косова, населений переважно сербами.

Сербія звинуватила Косово у намаганні спровокувати війну.

Косово оголосило незалежність від Сербії в 2008 році. Її визнали 114 країн світу.

XS
SM
MD
LG