Доступність посилання

ТОП новини

Трамп заявив голові КНР про повагу до принципу «одного Китаю»


Президент США Дональд Трамп і голова КНР Сі Цзіньпін, фотоколаж
Президент США Дональд Трамп і голова КНР Сі Цзіньпін, фотоколаж

Президент США Дональд Трамп провів 9 лютого телефонну розмову з головою КНР Сі Цзіньпіном і сказав, що поважатиме «політику одного Китаю». Про це повідомив Білий дім.

Китайський лідер у телефонній розмові висловив вдячність за позитивну відповідь Трампа щодо політики «одного Китаю». Сі назвав це «політичною основою відносин США та Китаю» і додав, що тепер сподівається «вивести двосторонні відносини на новий історичний рівень».

Білий дім вказав, що діалог був «дуже сердечним» і що обидва лідери запросили один одного в гості.

Сполучені Штати впродовж десятиліть визнавали уряд у Пекіні єдиним представником Китаю, але водночас підтримували неофіційні зв’язки з Тайванем, островом, куди втік націоналістичний уряд Чан Кайши після того, як комуністичні сили Мао Цзедуна в 1949 році перемогли в громадянській війні на континенті.

Трамп упродовж кількох місяців вів сувору лінію щодо Китаю, нарікаючи на несумлінну, на його думку, торговельну практику. Також невдоволення Пекіна викликали телефонні розмови Трампа з лідером Тайваню, що було сприйнято як порушення протоколу.

8 лютого Трамп сигналізував про зміну позиції, коли надіслав Сі Цзіньпіну та в його особі всьому китайському народові вітання з Новим роком за місячним календарем. Той лист містив побажання щодо налагодження конструктивних відносин.

І в Пекіні, і в Тайбеї наполягають на принципі «єдиного Китаю», заявляючи, що країна єдина, і саме їхній уряд представляє її всю. Через ядерну зброю і політичну вагу континентального Китаю величезна більшість країн світу врешті дипломатично визнала Пекін. Але через економічну вагу острівного Китаю, Тайваню, більшість країн підтримує з Тайбеєм неофіційні відносини, без формального дипломатичного визнання.

XS
SM
MD
LG