Доступність посилання

ТОП новини

Японія протестує через рішення Москви щодо п’яти спірних островів


Острів Ітуруп
Острів Ітуруп

Японські офіційні особи заявили протест Росії у зв’язку з рішенням Москви назвати п’ять раніше безіменних островів, що належать до Південнокурильського архіпелагу.

«Це неприйнятно і суперечить позиції Японії. Дипломатичними каналами ми надіслали ноту протесту Росії», – сказав генеральний секретар уряду Йосіхіде Суґа на прес-конференції в Токіо 14 лютого.

Прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв минулого тижня заявив про те, що Москва дала імена п’яти островам. Один із них названий на честь генерала Кузьми Дерев’янка, який підписав акт про капітуляцію Японії в 1945 році, інша назва вшановує радянського дипломата Андрія Громика, який був міністром закордонних справ Радянського Союзу з 1957 до 1985 року.

Радянські війська захопили японські острови Шикотан, Кунашир, Ітуруп і групу островів Хабомаї, а також низку непоіменованих острівців в 1945 році – після того, як Японія капітулювала. Територіальні суперечки завадили двом країнам укласти мирний договір. Токіо наполягає на поверненні цих островів, які називає Північними територіями.

XS
SM
MD
LG