Доступність посилання

ТОП новини

Янукович заявляє про необхідність проведення референдуму про статус Донбасу


Віктор Янукович у Росії, грудень 2016 року
Віктор Янукович у Росії, грудень 2016 року

Колишній президент України Віктор Янукович заявляє про необхідність проведення референдуму про статус Донбасу.

«У разі невиконання нинішньою українською владою Мінських угод необхідно ініціювати проведення референдуму про статус Донбасу», – йдеться в зверненні Януковича до світових лідерів, яке поширюють російські ЗМІ.

Крім того, він заявив, що у зверненні закликав «підключити до переговорів в рамках нормандського формату представників протестуючої сторони, що представляє народ Донбасу».

«Нормандський формат» – переговори представників України, Росії, Німеччини і Франції щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Востаннє «нормандська четвірка» проводила зустріч у жовтні 2016 року.

Від квітня 2014 року на Донбасі триває збройний конфлікт. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці бойовиків на Донбасі й вимагають від неї виконання Мінських угод. Росія, однак, заявляє, що є лише «гарантом» виконання мінських домовленостей і не має за ними ніяких зобов’язань, і відкидає звинувачення у підтримці сепаратистів.

Віктор Янукович після розстрілів активістів Майдану у лютому 2014 року покинув територію України. Відтоді він перебуває у Росії. Екс-президент є фігурантом кількох кримінальних проваджень, які розслідують українські слідчі.

XS
SM
MD
LG