Доступність посилання

ТОП новини

У Bellingcat встановили нові дані про роль росіянина Дубинського у збитті MH17


Уламок збитого літака, фото 20 липня 2014 року
Уламок збитого літака, фото 20 липня 2014 року

Міжнародна група розслідувачів Bellingcat опублікувала (англійською, російською мовами) нові дані щодо колишнього російського офіцера Сергія Дубинського на прізвисько «Хмурий», який, як стверджують у групі, причетний до використання на окупованій частині Донбасу установки російського зенітно-ракетного комплексу «Бук», із якого 2014 року був збитий малайзійський авіалайнер і вбиті всі 298 людей у ньому.

Як кажуть розслідувачі, від часу публікації їхнього попереднього звіту минулого місяця з’явилися нові дані, які додатково підтверджують особу Дубинського-«Хмурого». Крім того, за даними з відкритих джерел, а також із оприлюднених слідством у Нідерландах перехоплених телефонних розмов вони детально простежили діяльність цієї людини протягом дня, коли сталася трагедія.

Зокрема, повідомили в Bellingcat, особу Сергія Дубинського як «Хмурого» і як «Сергія Петровського» – таким іменем він теж користувався, перебуваючи на окупованій частині Донбасу – прямо підтвердив у статті на сайті російського телеканалу RT російський актор Сергій Охлобистін, який має на своїй сторінці в російській соцмережі «Однокласники» своє фото разом із Дубинським. Урешті, й сам Сергій Дубинський після публікації Bellingcat дав інтерв’ю російській службі британської медіакомпанії «Бі-бі-сі», підтвердивши, що він і є «Хмурий» – хоча при цьому він і продовжував твердити, ніби лайнер був збитий українським «Буком».

Ґрунтуючись на аудіозаписах перехоплених телефонних розмов Дубинського, які оприлюднювали Служба безпеки України і Спільна слідча група, яка розслідує збиття літака в Нідерландах, розслідувачі послідовно аналізують їхній зміст. Із нього, зокрема, випливає, що Дубинський допомагав координувати передачу «Бука» з Росії і його використання і знав, про яку саме техніку йдеться, а його співрозмовники знали, до кого в цій справі треба звертатися. Одного разу він називає установку «Бук» «моя», що знову ж свідчить про його визначну роль в отриманні і транспортуванні установки з Росії.

Також із розмов, перехоплених уже після збиття лайнера, випливає, що Дубинський відігравав важливу роль і в пошуку важливих матеріалів на місці загибелі літака, пишуть розслідувачі.

У середині лютого група Bellingcat оприлюднила першу доповідь про Сергія Дубинського, в якій визначила його як росіянина, відповідального за перевезення наданого Росією «Бука».

Літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над зоною збройного конфлікту на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей – усі, хто перебував на борту.

У перших попередніх офіційних підсумках розслідування міжнародна Спільна слідча група під керівництвом прокуратури Нідерландів повідомила, що зенітно-ракетна установка «Бук», із якої збили «Боїнг», була доставлена на територію України з Росії. Місце пуску ракети – селище Первомайське, яке перебувало під контролем проросійських сепаратистів. До числа підозрюваних, згідно з доповіддю, входять близько 100 осіб.

XS
SM
MD
LG