Доступність посилання

ТОП новини

У США помер російський поет Євген Євтушенко


Поет Євген Євтушенко, архівне фото, 2011 рік
Поет Євген Євтушенко, архівне фото, 2011 рік

Російський поет Євген Євтушенко помер у США на 85-му році життя. Про повідомляють російські інформагенції з посиланням на друга поета Михайла Моргуліса.

Згідно з останньою волею Євтушенка, він буде похований в підмосковному селищі Передєлкіно.

У тяжкому стані Євтушенка госпіталізували в п’ятницю, 31 березня.

Поет і раніше мав проблеми зі здоров’ям. У 2013 році у США йому ампутували ногу через запальний процес. У грудні 2014 року Євтушенко був госпіталізований у зв’язку з різким погіршенням стану здоров'я в Ростові-на-Дону, де у нього повинен був відбутися творчий вечір. Згодом його доправили спецбортом до Москви. Вже на початку січня поет виступив на творчому вечорі в Москві.

У серпні 2015 року Євтушенко знову потрапив до лікарні в Москві, де поетові встановили кардіостимулятор для усунення проблем із серцевим ритмом.

Євтушенко народився 18 липня 1932 року на станції Зима Іркутської області Росії. Перша книга віршів Євтушенка, «Розвідники прийдешнього», вийшла в 1952 році. У тому ж році він став наймолодшим членом Спілки письменників СРСР.

У 1961 році в Києві поет написав поему «Бабин Яр» – про масову страту євреїв нацистами.

Відео з Youtube-каналу yadvashemrussian

У 1963 році Євтушенко був номінантом Шведської академії наукна Нобелівську премію з літератури. У 1968 році у віршованій формі засудив агресію СРСР щодо тодішньої Чехословаччини («Танки идут по Праге...»).

З 1991 року поет жив у США, проте регулярно виступав у Росії. В останні роки життя писав про події на Донбасі в стилі, навіяному офіційною російською пропагандою.

XS
SM
MD
LG