Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії батьки отримають право на оплачувану декретну відпустку


У Чехії верхня палата парламенту, Сенат, 19 квітня ухвалила закон, згідно з яким не тільки матері, але й батьки матимуть право на відпустку після народження дитини після набуття документом чинності на початку наступного року.

Законом передбачається, що в разі народження дитини батько дістане право на оплачувану тижневу відпустку впродовж перших шести тижнів після народження дитини.

Але таке право отримає тільки той батько, який регулярно сплачував медичне страхування. Таким батькам виплачуватимуть 70% від зарплати, тобто так само, як і при оплаті декретної відпустки для матерів.

Право на оплачену тижневу відпустку матимуть батьки, які внесені до офіційного документу – свідоцтва про народження дитини або вказані у відповідних документах як опікуни.

Як написав у Twitter голова уряду Чехії Богуслав Соботка, «тижнева відпустка є доброю новиною для всіх новоспечених батьків». «Я радий, що сенатори підтримали нашу пропозицію», – додав він про поданий урядом до парламенту законопроект.

Новий закон у Сенаті підтримали 58 із 77 присутніх на засіданні сенаторів, проти був один сенатор. Тепер закон має підписати президент країни Мілош Земан, і він набуде чинності через дев’ять місяців після офіційної публікації.

У Чехії щорічно народжується близько 100 тисяч дітей. Нові видатки для батьків коштуватимуть державній скарбниці близько 30 мільйонів євро на рік.

XS
SM
MD
LG