Доступність посилання

ТОП новини

Візит Лаврова до Абхазії створює «ілюзію» легітимності – Джанелідзе


Голова МЗС Грузії Міхеїл Джанелідзе
Голова МЗС Грузії Міхеїл Джанелідзе

Голова МЗС Грузії Міхеїл Джанелідзе заявляє, що візит голови російського зовнішньополітичного відомства Сергія Лаврова до Абхазії, грузинського сепаратистського регіону, для відкриття «посольства», є спробою створити ілюзію легітимності.

«Цим візитом Росія намагалася продемонструвати, що вона може підтримувати окупаційний режим, де-факто владу на цій окупованій території, і таким чином посилити їхню міжнародну позицію. Це, звісно, ілюзія. Ми знаємо, що міжнародна спільнота чітко дотримується своїх зобов’язань, що є результатом нашої активної роботи і політики, яку ми проводимо», – заявив Джанелідзе 20 квітня в інтерв’ю Радіо Свобода.

18-19 квітня голова МЗС Росії Сергій Лавров перебував в Абхазії. Він узяв участь у відкритті так званого російського «посольства» у Сухумі.

У заяві президента Грузії Ґіорґі Марґвелашвілі, опублікованій 18 квітня, висловлюється обурення діями Росії, спрямованими проти її суверенітету і територіальної цілісності, які, на думку Тбілісі, ще більше загострюють ситуацію.

Спеціальний представник прем’єр-міністра Грузії по зв’язках з Росією Зураб Абашидзе заявив у вівторок, що дводенний візит буде «порушенням суверенітету Грузії». Заступник міністра закордонних справ Грузії Давід Джалаганія зазначив, що Москва «ігнорує міжнародні принципи й закони».

Абхазія вийшла з-під контролю Грузії під час війни 1992-1993 років. Москва визнала Абхазію і Південну Осетію незалежними державами після п’ятиденної війни проти Тбілісі у 2008 році. Лише кілька країн наслідували цей приклад, у той час як переважна більшість вважає Абхазію і Південну Осетію частинами Грузії. Росія направила тисячі своїх військових у ці регіони.

XS
SM
MD
LG