Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Франції: Фійон закликає підтримати Макрона у другому турі


Кандидат на посаду президента Франції Франсуа Фійон закликає у другому турі підтримати Емманюеля Макрона
Кандидат на посаду президента Франції Франсуа Фійон закликає у другому турі підтримати Емманюеля Макрона

Кандидат на посаду президента Франції Франсуа Фійон, який не виходить до другого туру виборів, визнав поразку і закликав підтримувати Емманюеля Макрона.

«Немає іншого вибору, як голосувати проти крайньої правої. Я голосуватиму за Емманюеля Макрона», – заявив Фійон ввечері 23 квітня перед своїми прихильниками.

У кінці січня стало відомо, що Фійон наймав на роботу у парламенті власну дружину і дітей. До цього його вважали фаворитом президентської кампанії, але після скандалу з працевлаштуванням, його популярність різко знизилася.

Крайня права кандидатка Марін Ле Пен оголосила про перемогу, заявивши, що дебати щодо глобалізації відкриті.

Тим часом, за повідомленням інформагенції Associated Press‏, інформація про вихід Ле Пен до другого туру спричинила протести студентів, і їхні сутички з поліцією.

Згідно з попередніми даними екзит-полів, найбільше голосів на виборах президента Франції набрав кандидат-центрист Еманюель Макрон.

За Макрона проголосували 23,7% виборців. Цей результат відкриває йому шлях для участі у другому турі виборів, який запланований на 7 травня.

До другого туру також виходить кандидат від крайнього правого Національного Фронту Марін Ле Пен, яка набрала 21,7% голосів.

Інші фаворити – представник крайніх лівих Жан-Люк Меланшон та консерватор Франсуа Фійон – набрали однакову кількість голосів – 19,5%.

Участь у першому турі президентських виборів у Франції взяли 77% виборців, за остаточною оцінкою Ipsos наданою французьким ЗМІ на основі репрезентативної вибірки з 500 виборчих дільниць.

У 2012 році – участь сягнула 79,48%.

Перший тур виборів у Франції відбувся на тлі посилених заходів безпеки та надзвичайного стану, запровадженого у листопаді 2015 року.

XS
SM
MD
LG