Доступність посилання

ТОП новини

Тіллерсон запевнив Порошенка в підтримці України


Держсекретар США Рекс Тіллерсон
Держсекретар США Рекс Тіллерсон

Держсекретар США Рекс Тіллерсон у телефонній розмові повідомив президентові України Петру Порошенку, що дії Росії на Донбасі залишаються перешкодою для поліпшення американсько-російських відносин. Очільник зовнішньополітичного відомства також підтвердив підтримку Києва з боку Вашингтона.

Речник Держдепартаменту Марк Тонер заявив 23 квітня, що метою спілкування було інформування українського лідера про візит Тіллерсона до Москви, де він зустрівся з президентом Володимиром Путіним і міністром закордонних справ Сергієм Лавровим. Речник наголосив, що Тіллерсон передав своє «послання російському керівництву: попри те, що Сполучені Штати зацікавлені в поліпшенні відносин з Росією, дії Росії на сході України залишаються перешкодою».

Держсекретар США також підтвердив, що американські санкції проти Москви залишатимуться доти, доки Росія не поверне Україні анексований Крим.

Тонер підтвердив попереднє повідомлення прес-служби Порошенка про цю ж розмову, що президент України висловив свої співчуття з приводу загибелі в неділю на Донбасі громадянина США, який був співробітником Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Тіллерсон і Порошенко, як наголосив речник, погодилися, що «цей трагічний інцидент робить очевидною для всіх сторін, зокрема, сепаратистських сил під проводом Росії, необхідність негайно виконати свої зобов’язання за Мінськими угодами».

ОБСЄ розгорнула мережу спостерігачів у 2014 році для контролю за припиненням вогню між підтримуваними Росією сепаратистами і українськими урядовими силами в конфлікті, жертвами якого стали щонайменше 9940 людей. Мандат місії був продовжений щонайменше до березня 2018 року.

XS
SM
MD
LG