Доступність посилання

ТОП новини

РПР закликає АП утриматись від втручання у роботу системи адміністрування ПДВ


Громадська організація «Реанімаційний пакет реформ» закликає Адміністрацію президента утриматись від втручання у роботу системи адміністрування ПДВ, а Міністерство фінансів – гарантувати незалежність та безпеку її функціонування. Про це йдеться у заяві, поширеній РПР у понеділок.

«Експерти «Реанімаційного пакету реформ наголошують: законних підстав для надання особливого доступу АПУ до реєстру та інших складових системи електронного адміністрування ПДВ немає», – йдеться у заяві.

Вони називають вимогу Адміністрації президента до Державної фіскальної служби про надання такого дозволу такою, що суперечить конституційному принципу розподілу влади у парламентсько-президентській республіці.

«Єдиний реєстр автоматичного відшкодування ПДВ запрацював 1 квітня цього року і мав стати потужним засобом детінізації економіки України. Завдяки публічності реєстру зацікавлені органи державної влади, громадськість, бізнес та ЗМІ отримали дієві інструменти аналізу та виявлення можливих зловживань у сфері відшкодування ПДВ. Проте, вже за два тижні з моменту його введення в дію, система електронного адміністрування ПДВ опинилася під серйозною загрозою її незалежному функціонуванню з боку АПУ. У результаті не передбаченого законом втручання АПУ у роботу системи електронного адміністрування ПДВ наявним на сьогодні є ризик витоку конфіденційної інформації платників податків, а отже – загроза національній безпеці», – йдеться у заяві РПР.

19 квітня 2017 року Державна фіскальна служба України на вимогу Адміністрації президента України надала співробітникам адміністрації доступ до системи повного циклу адміністрування ПДВ.

На Банковій отримання такого дозволу пояснили необхідністю отримання прозорої та оперативної інформації, а також для попередження можливих зловживань.

XS
SM
MD
LG