Доступність посилання

ТОП новини

Скорочення фінансування ООН послабить вплив Вашингтона – колишні посли США


Колишній посол США в ООН Саманта Пауер вважає недоречним скорочення фінансування ООН із боку Вашингтона
Колишній посол США в ООН Саманта Пауер вважає недоречним скорочення фінансування ООН із боку Вашингтона

Дев'ять колишніх послів США в ООН попереджають, що заплановане адміністрацією президента Дональда Трампа скорочення фінансування міжнародної організації може відштовхнути союзників і послабити вплив Вашингтона.

В оприлюдненому 25 квітня листі до Конгресу США посли вказують, що ООН «недосконала», але стверджують, що Сполучені Штати могли б більш ефективно проштовхнути реформи цього органу. «Ніщо не коштує більше, ніж бідність і війни», – наголосила у Twitter одна з підписантів листа, колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт.

Колишня посол США в ООН за президентства Барака Обами Саманта Пауер також у Twitter назвала зменшення фінансування «класичним прикладом приказки «назло мамі відморожу собі вуха».

«Скасування або скорочення фінансування ООН... послаблює нашу міць, відвертає союзників, чия підтримка має вирішальне значення для наших пріоритетів реформ, підриває основні заходи ООН, які сприяють основним американським інтересам і цінностям, і коштуватиме нам більше в довгостроковій перспективі», – наголосили автори звернення.

Лист також підписали посли, які представляли як демократичні, так і республіканські адміністрації, – Ендрю Янг, Дональд Мак-Генрі, Томас Пікерінг, Едвард Перкінс, Білл Річардсон, Джон Негропонте і Сьюзан Райс.

На обіді з членами Ради безпеки ООН 24 квітня Трамп назвав «несправедливим» те, що Сполучені Штати профінансували 28% бюджету миротворчих операцій ООН, і наголосив, що вартість діяльності організації «абсолютно вийшла з-під контролю». У запропонованому Трампом бюджеті на 2018 рік встановлений максимальний внесок США у фінансування витрат ООН із підтримання миру на рівні 25%.

XS
SM
MD
LG