Доступність посилання

ТОП новини

Македонія: антиалбанські протестувальники штурмували парламент


Македонія: антиалбанські протестувальники штурмували парламент (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Македонія: антиалбанські протестувальники штурмували парламент (відео)

У Македонії прихильники владної партії «ВМРО-ДПМНЕ» («Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія за македонську національну єдність») штурмували парламент у Скоп’є. Це сталося після того, як коаліція соціал-демократів і етнічних албанських партій обрала спікером парламенту етнічного албанця.

Кореспондент Радіо Свобода у Скоп’є підтвердив, що протестувальники сильно побили лідера соціал-демократів Зорана Заєва, голову пропонованої коаліції, до якої входять етнічні албанські партії, а також ще щонайменше одного депутата-етнічного албанця.

Демонстранти з прапорами «ВМРО-ДПМНЕ» перескочили через бар’єри біля парламенту після оголошення про обрання спікером Талата Джафері, представника «Албанського демократичного союзу».

Поліція не протистояла демонстрантам.

За повідомленням кореспондента Радіо Свобода, який перебував у приміщенні македонського парламенту, демонстранти вибили двері, вкрали мобільні телефони і камери у журналістів, і прийшли у прес-кімнату, де Заєв і албанські депутати проводили брифінг. Обличчя Зорана Заєва було у крові.

Зіядін Села, лідер «Албанського альянсу», був серед депутатів, які отримали пошкодження.

Протести у Македонії тривають упродовж двох останніх місяців. Владна партія «ВМРО-ДПМНЕ» упродовж кількох тижнів успішно перешкоджала коаліції у формуванні нового уряду і обранні спікера парламенту.

Протестувальники називали героєм президента Джорґе Іванова за те, що він відмовлявся дати коаліції мандат на формування нового уряду, хоча вона і має більшість у парламенті.

США і Європейський союз закликали «ВМРО-ДПМНЕ» припинити тактику протидії, яка, на думку Заходу, лише продовжить політичну кризу в країні.

Талат Джафері є першим етнічним албанцем, обраним спікером македонського парламенту.

Близько чверті жителів Македонії, де проживає 2,1 мільйона, є етнічними албанцями.

Македонія ледве уникла громадянської війни у 2001 році після бунтів озброєних албанців, що вимагали більших прав.

XS
SM
MD
LG