Доступність посилання

ТОП новини

Лідер більшості в парламенті Македонії відмовився зустрітися з президентом після сутичок 27 квітня


Поліція охороняє територію біля будівлі парламенту Македонії, Скоп'є, 28 квітня 2017 року
Поліція охороняє територію біля будівлі парламенту Македонії, Скоп'є, 28 квітня 2017 року

Голова альянсу соціал-демократів і етнічних албанських партій у парламенті Македонії Зоран Заєв відмовився зустрітися з президентом Джорґе Івановим 28 квітня, через день після того, як десятки протестувальників штурмували будівлю парламенту Македонії і побили там депутатів, зокрема і Заєва.

Серед демонстрантів, які штурмували будівлю парламенту 27 квітня, були переважно прихильники консервативної партії «ВМРО-ДПМНЕ» («Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія за македонську національну єдність»). Ця політична сила перемогла на виборах у грудні, але не змогла створити коаліцію.

Заєв сьогодні звинуватив представників «ВМРО-ДПМНЕ» у небажанні віддавати владу.

Поліція намагається не пустити протестувальників у будівлю парламенту Македонії, 27 квітня 2017 року
Поліція намагається не пустити протестувальників у будівлю парламенту Македонії, 27 квітня 2017 року

Тим часом, Європейський союз, США і кілька країн регіону засудили насильство, поглиблене дворічною політичною кризою в країні.

Верховний представники ЄС із зовнішньої політики Федеріка Могеріні назвала сутички «тривожним і сумним» фактом.

«Ми вважаємо, що насильство – це завжди неприпустимо, тим більше, коли це відбувається в будинку демократії, в парламенті», – сказала Могеріні на Мальті перед зустріччю ЄС.

«Ми вважаємо, що всі в Скоп’є повинні слідувати конституційним принципам демократії і спробувати вивести країну з цієї серйозної кризи, яка може бути небезпечною», – додала вона.

Посольство США в Скоп’є також «рішуче засудило» насильство, заявивши, що це «не сумісне з демократією і не є прийнятним способом вирішення розбіжностей».

Прем’єр-міністр Сербії Олександр Вучич закликав владу сусідньої країни провести термінові консультації з питань безпеки.

Македонія: антиалбанські протестувальники штурмували парламент (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

27 квітня близько 200 протестувальників увірвалися до парламенту Македонії і побили кількох депутатів. Це сталося після того, як коаліція соціал-демократів і етнічних албанських партій обрала спікером парламенту етнічного албанця Талата Джафері.

Внаслідок сутичок були поранені 77 людей, зокрема 22 поліцейських, заявила влада країни. За даними поліції, Зіядін Села, лідер «Албанського альянсу», постраждав найбільше, його забрали до лікарні.

Поліція застосувала шумові гранати для того, щоб розігнати протестувальників з-під будівлі парламенту й евакуювати депутатів.

«ВМРО-ДПМНЕ» упродовж кількох тижнів успішно перешкоджала лідеру соціал-демократів Зорану Заєву в роботі нової коаліції, яку він сформував з етнічними албанцями на основі обіцянки зробити албанську другою державною мовою в Македонії.

Учасники протестів, які тривають у Македонії упродовж двох останніх місяців, називали героєм президента Джорґе Іванова за те, що він відмовлявся дати коаліції мандат на формування нового уряду, хоча вона і має більшість у парламенті.

Талат Джафері є першим етнічним албанцем, обраним спікером македонського парламенту.

Близько чверті жителів Македонії, де проживає 2,1 мільйона, є етнічними албанцями.

XS
SM
MD
LG