Доступність посилання

ТОП новини

20 прихильників лівих сил у Дніпрі мітингували з червоними прапорами і «георгіївською стрічкою»


Під час акції в Дніпрі, 1 травня 2017 року
Під час акції в Дніпрі, 1 травня 2017 року

Першотравневий мітинг лівих сил у Дніпрі, який відбувся біля оперного театру, зібрав близько двох десятків учасників, їх охороняли у кілька разів більше співробітників поліції, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Поліцейські очепили площу по периметру. Серед патрульних були представники кавалерійського поліцейського взводу, а також поліцейські – кінологи.

У зібранні, ініційованому громадською організацією, яка називає себе «Союз комуністів – більшовиків», взяли участь переважно літні люди. Серед атрибутики, яка була присутня, – червоні прапори і червоні шалики на декому з жінок. Також у однієї літньої жінки була смугаста чорно-помаранчева «георгіївська стрічка».

На мітингу звучала музика радянських часів. Голова «Союзу радянських офіцерів» Віктор Марченко, виступаючи перед присутніми, критикував процес декомунізації в країні, говорив про «заборонене свято 1 травня» й закликав людей до наступних акцій 9 травня.

«Ми не акцентували увагу на першотравневому мітингу, але все ж підготували резолюцію і закликали наших активістів прийти відсвяткувати це свято. До 1 травня завжди було наплювательське ставлення. За часів Ющенка, хоч це і був державний вихідний, до нього було наплювательське ставлення, і за Партії регіонів, 2012 року, ви пам’ятаєте, як заборонили 1 травня, коли у місті сталась серія вибухів. Але ми тоді все одно вийшли, провели заборонений мітинг, покладали квіти... Серп і молот в усьому світі – це символ праці, але в Україні після ухвалення законів про декомунізацію ці символи заборонені, незаконні. Нас також попередили, що не можна розгортати прапори, де є серп і молот», – заявив Віктор Марченко.

Неподалік від оперного театру, за кордоном міліції, стояли представники націоналістичних організацій, які спостерігали за акцією, але не втручалися.

Раніше члени громадської ради при управлінні СБУ в Дніпропетровській області заявили, що під час травневих свят у місті заплановано кілька заходів, на яких, за їхніми словами, можуть пропагувати проросійські настрої та заборонену законодавством символіку. Громадські активісти попросили жителів міста реагувати на такі випадки, телефонувати до поліції та СБУ.

Водночас поліція повідомила, що правоохоронці в ці дні переведені на посилений режим роботи. Зокрема, до патрулювання дніпровських вулиць вперше залучений кавалерійський взвод. Місця масового скупчення людей перевірили на наявність вибухових пристроїв.

XS
SM
MD
LG