Доступність посилання

ТОП новини

Путін: Київ втратив шанс реалізувати мінські домовленості


Анґела Меркель (Л) і Володимир Путін, Сочі, 2 травня 2017 року
Анґела Меркель (Л) і Володимир Путін, Сочі, 2 травня 2017 року

Президент Росії Володимир Путін заявляє, що українська влада втратила шанс реалізувати мінські домовленості.

«Сьогоднішня київська влада, можливо, втратила шанс реалізувати мінські домовленості тоді, коли у них були такі внутрішньополітичні можливості. Сьогодні ж можливості у вищого ешелону влади стали, м’яко кажучи, скромнішими, зважаючи на низку обставин. Але попри це потрібно продовжувати зусилля саме у «нормандському форматі» у рамках мінських угод», – заявив Путін 2 травня під час зустрічі з канцлером Німеччини Анґелою Меркель у Сочі.

Лідер Німеччини, свою чергою, заявила, що санкції проти Росії можуть бути скасовані, лише якщо будуть усунуті причини, через які вони були запроваджені.

«На що ми розраховуємо і що не може бути забутим – це базові принципи європейської системи безпеки, які були порушені. Анексія Криму – це не просто анексія, це порушення мирних цінностей, створених після Другої світової війни. Йдеться зокрема про непорушність кордонів та повагу до територіальної цілісності», – зазначила Мекрель.

Відносини між Москвою та Заходом погіршилися від часу російської агресії в Україні.

16 березня 2014 на території Криму і Севастополя відбувся так званий «референдум» про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу. Україна, Європейський союз та США не визнали це голосування і вважають, що Росія анексувала Крим.

Україна і Захід звинувачують Росію у постачанні зброї та бойовиків на Донбас, а також у введенні військ на схід України. Москва ці звинувачення відкидає.

США, ЄС та інші країни запровадили проти Росії санкції через анексію Криму і підтримку сепаратистів на сході України. За даними ООН, внаслідок бойових дій на Донбасі загинули близько 10 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG