Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат Януковича заявляє, що його неправильно викликають до суду


Віктор Янукович на прес-конференції у Москві, 21 лютого 2017
Віктор Янукович на прес-конференції у Москві, 21 лютого 2017

Оболонський суд порушив процедуру виклику на підготовче засідання підозрюваного у державній зраді екс-президента України Віктора Януковича, заявив адвокат Віталій Сердюк, якого цитує компанія «Aver Lex».

«Віктор Янукович може бути викликаний на даний процес виключно у порядку міжнародної правової допомоги, чого й досі не зроблено», – пояснює він, зазначивши, що екс-президент офіційно отримав у Росії тимчасовий притулок.

В Оболонському суді ці заяви поки що не коментували.

Раніше адвокати Януковича заявляли про незаконність передачі справи щодо їхнього підзахисного за звинуваченнями у державній зраді до суду.

Сьогодні речниця генерального прокурора України Юрія Луценка Лариса Сарган повідомила у Facebook, що підготовче засідання у справі за підозрою у державній зраді колишнього президента України Віктора Януковича почнеться 4 травня о 10 ранку.

Наприкінці березня Апеляційний суд Києва, розглядаючи подання щодо зміни підслідності цієї справи, вирішив, що провадження стосовно Януковича за звинуваченнями у державній зраді розглядатиме Оболонський районний суд Києва.

14 березня у Генпрокуратурі повідомили про передачу до суду провадження щодо Януковича. Проте тоді захисники екс-президента заявили про «спробу неправомірного вручення обвинувального акту у справі про державну зраду».

Януковича підозрюють у державній зраді, пособництві в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території України, а також пособництві у веденні агресивної війни.

У січні Печерський районний суд Києва надав дозвіл на заочне досудове розслідування щодо Януковича.

Наприкінці листопада 2016 року Янукович як свідок давав свідчення у форматі відео-зв’язку у справі щодо 5 бійців розформованого спецпідрозділу «Беркут». Тоді він повідомив у суді, що перебуває в російському місті Ростов-на-Дону.

Віктор Янукович є фігурантом кількох кримінальних справ в Україні, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013-го до лютого 2014 року, щодо масових убивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення ним державної влади 2010 року. Наразі жодне з цих проваджень не розглядається у судах по суті.

Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він переховується на території Росії.

XS
SM
MD
LG